Kortárs magyar dráma a Trafótól Washingtonig, Japántól Kolumbiáig

Tizennyolc helyszín, nyolc ország, három fiatal szerző, egy hívószó: Tizennyolc – így folytatódik az Okuláré Projekt – kortárs dráma felolvasósorozat 2022/23-as évada decemberben. A közönség minden helyszínen három friss drámaszöveget ismerhet meg, majd fejtheti ki ezekről a véleményét az előadásokat követő kerekasztal beszélgetésen, majd az este végén szavazhat is a kedvencéről.

A szerzők. Balról jobbra – Sipos Balázs, Albel Daniella, Mihály Zsombor

A Fiatal Drámaírók Háza kezdeményezésére decemberben 10 hazai és 8 határon túli helyszín csatlakozott a programsorozathoz. Az érdeklődő közönség így Győrben, Debrecenben, Szegeden, Sopronban, Tapolcán, Egerben, Hódmezővásárhelyen, Badacsonytomajon, Budapesten pedig a Trafó Kortárs Művészetek Házában és a MANYI Kulturális Műhelyben tud bekapcsolódni a felolvasásokba. A projekt egyik fontos célja, hogy határokon túli magyar közösségeket is összekapcsoljon, decemberben Berlinben, Marosvásárhelyen, Tel-Avivban, Jeruzsálemben, Calgaryban, Washingtonban, valamint online a Kolumbiai Magyar Kör, illetve egy Japánban élő magyar közösség előadásában lesznek hallhatóak kortárs magyar drámák.

Okuláré – a résztvevő helyszíne

„Ha körülnéznénk a világban, rengeteg olyan tényezőt találhatnánk, ami elbizonytalaníthatna minket – hol helyezkedik el azokhoz képest a kortárs dráma? Az Okuláré Projekt egy jó példája annak, hogy továbbra is van igényünk friss szövegekre, színházi közösségekre, találkozásokra, beszélgetésekre. Bár ezek a szövegek témájukban nem kapcsolódnak az Adventhez, de számunkra az alkotásban és az önkifejezésben pont az a fény van benne, amit most annyian várunk” nyilatkozta Horváth Benji, projektvezető.

Évadnyitó Okuláré előadás a Trafóban, október. A képen Pintér Gabriella © Kurdics Zoltán

Az Okuláré Projekt egy kéthavonta megvalósuló színházi felolvasóest sorozat, amire a pályakezdő drámaírók nyílt pályázat útján kerülhetnek be. Minden alkalommal egy megadott hívószóra születnek az egyfelvonásos szövegek – ez decemberben a Tizennyolc volt – a döntős szerzők, Albel Daniella, Mihály Zsombor és Sipos Balázs drámái is ebből inspirálódtak. A művek kiválasztásában Kovács Dominik és Kovács Viktor drámaírók voltak a szervezők segítségére.

Évadnyitó Okuláré előadás a Trafóban, október © Kurdics Zoltán

Érdemes követni a Fiatal Drámaírók Háza Facebook oldalát, ahol az esemény további részletei is megtalálhatók, valamint a drámaírói ambícióval rendelkezők további pályázatokat is találhatnak. A szervezet most mutatta be a „Kortárs drámát a nappalimba!” című programját, aminek keretein belül akár házhoz is rendelhetjük a felolvasóesteket.

Forrás: Fiatal Drámaírók Háza

,