Bethelem ahol Jézus és a street art találkozik – adventi kiállítás a Deák17 Galériában

A Deák17 Galéria és a Bethlehem Peace Center által meghirdetett pályázat és kiállítás célja, hogy közös gondolkodásra hívjon arról, mit is jelent számunkra ma Betlehem. Betlehem elsősorban természetesen a karácsonyról szól. Jézus születésének helyszíne. A betlehemi barlangistálló szimbolikus hely, egy kultikus pillanat díszlete, mely a Szent Család első közös óráinak adott otthont. Azonban Betlehem korántsem csak a karácsonyról szól: máig létező hely, egy multikulturális, élő város, ahol ókori romoktól kezdve, középkori keresztény templomokon és muszlim mecseteken át, hatalmas határzáró betonfalakig és híres, Banksy által festett street art alkotásokig sok minden található.

Alkotók: Dávid Anna, Dávid Eszter, Gantner Dóra, Gyarmati Emese, Kováts Villő

A Galéria a pályázatot ennek értelmében két témában hirdette meg, és a diákalkotók a betlehemi istállóra és a mai Betlehemre is reflektáltak. Sok alkotásban megjelenik a Szent Család és az Újszövetségből jól ismert történet, miszerint a mindenórás Szűz Mária és József számára nem akadt lakás Betlehem városában, és így került sor Jézus születésére egy egyszerű istállóban.

Alkotó: Kiss-Zeke Vendel

Emellett a város 20-21. századi története is meglehetősen érdekes. Palesztin város Izraelben számtalan keresztény emlékkel. Idővel magas falat emeltek Betlehem köré, és csak a katonai ellenőrző pontokon keresztül lehet bejutni a városba. Ez a fal, az egykori berlini falhoz hasonlóan, számos utcaművészt megihletett – az elsők között Banksy-t, aki több helyen is otthagyta a kéznyomát. A város konfliktusokkal terhelt története és vallási, etnikai sokszínűség, illetve a béke témája is sok diákalkotót megihletett.

Alkotó: Gilyán Janka Klára

Betlehem tehát nem csak egy város, hanem egy szimbólum, egy jel, amin keresztül kapcsolódhatunk történelemhez, valláshoz, békéhez, és ami teret adhat saját vélemények, ötletek, gondolatok kifejezésére is. Ahogy tették azt azok a tehetséges diákok, akiknek munkáit büszkén mutatja be egyidejűleg a két testvérváros két intézménye, a Deák17 Galéria és a Bethlehem Peace Center. A kiállítás december 7-én 17:00-kor Garami Gréta művészettörténész beszédével nyílik meg, és december 17-ig lesz látogatható.

További információ: https://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/szerintem-betlehem/

Forrás: Deák17 Galéria