Belgiumban turnézik a Nemzeti Énekkar

Újabb turnéra indul a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), ezúttal Belgiumban ad két koncertet.

Nemzeti Énekkar © Csibi Szilvia

December 8-án a brüsszeli Bozar-Palais des Beaux-Artsban, valamint december 10-én a Salle Philharmonique De Liège-ben csendül fel César Franck: Les Béatitudes op.25, CFF 185 c. műve. A hangverseny közreműködői kíváló énekes szólisták, Anne-Catherine Gillet (szoprán), Justina Gringytė (mezzoszoprán), Eve-Maud Hubeaux (alt), John Irvin (tenor), Artavazd Sargsyan (tenor), David Bižić (bariton), Patrick Bolleire (basszus), Karl-Heinz Lehner (basszus), valamint az Orchester Philharmonique Royal de Liège, Madaras Gergely vezényletével, aki a zenekar zeneigazgatója is egyben.

A december 10-i hangverseny érdekessége, hogy ezen a napon van César Franck születésének 200. évfordulója. A bicentenáriumi programsorozat zárásaként kerül előadásra a zeneszerző kedvenc műve, amelyet a zeneművészet három legfontosabb alkotása között tartanak számon. A nyolc szólistára és kórusra szóló, látványos oratórium egy prológust és nyolc tételt tartalmaz, amelyben egy földi és egy mennyei kórus egymás mellett haladva  kommentálja Krisztus szavát.

A december 10-i előadást az RTBF/Musiq’3 és a Medici TV élőben közvetíti.  

A hazai közönség legközelebb december 17-én, a Zeneakadémián hallhatja a Nemzeti Énekkart „Születésnaposok” c. hangversenyen (https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/szuletesnaposok/).