A DUDA ÉVA TÁRSULAT ÉS A NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ BEMUTATJA: FRIDA, az élet múzsája

látványszínház – mozgó festmények tárlata

(Bemutató: 2022. december 7., szerda, 19:00 – Nemzeti Táncszínház)

A Duda Éva Társulat 2022/23-as évadának legfontosabb eseményeként egy új bemutatón dolgozik, ami valódi kuriózumnak ígérkezik az együttes repertoárjában. Duda Éva teljesen új koncepció mentén foglalkozik újra Frida Kahlo művészetével, a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben egy különleges előadásra készülnek „FRIDA, az élet múzsája” címmel. A Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldolgozó látványos előadás egzotikus álomvilágba kalauzolja a nézőt a zene, a mozgókép és a táncművészet gazdag kifejezőképességére építve. Frida szerepében Eleonora Accalai látható, míg Diego Rivera szerepében Kováts Tibor táncművészt láthatja a magyar közönség hosszú idő után újra színpadon. Az előadás december 7-én kerül bemutatásra, a rendező-koreográfus Duda Éva.

© Lékó Tamás

A Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldolgozó látványos előadás egzotikus álomvilágba kalauzolja a nézőt a zene, a mozgókép és a táncművészet gazdag kifejezőképességére építve. Akárcsak egy különös tárlatvezetésen, a táncképek során megmutatkoznak a női sors szépségei és kihívásai, szenvedélyes szerelmi történetek, egy impresszív kultúra képei, karneváli hangulat és Frida életének egy-egy meghatározó pillanata. Az előadás nem Kahlo élettörténetét mutatja be, hanem életútja és művészete által inspirálva önálló látványszínházi víziót egy drámai, ugyanakkor rendkívül színes, életteli világról.

© Lékó Tamás

A 115 éve született Frida Kahlo apai ágon magyar gyökerekkel rendelkezik, de elsősorban mexikói kötődése kapcsán ismerik világszerte. Kultusza sokrétű, így sokféleképpen kapcsolódnak és vonzódnak hozzá az emberek: ideál, ikon, páratlan életigenléssel, pedig élete teli volt tragédiák és viharos szerelmek sokaságával. Sokaknak múzsa, hiszen különleges és egyedi karaktere mai napig ösztönző erejű, akár a női egyenjogúságról, művészetről, bátorságról, akár előremutató eszmékről vagy bámulatos életerőről beszélünk.

© Lékó Tamás

Frida Kahlo ismert és népszerű művész Magyarországon is, így az előadás lehetőséget ad, hogy újabb nézőpontokat kapjunk életének és művészetének megértéséhez. Ez a nagyszabású produkció lehetővé teszi, hogy elmélyedjünk művészetének és hazájának, Mexikónak meglepetésekkel teli látvány- és hangulatvilágában. A Duda Éva Társulat célja, hogy méltón nyúljon egy nagy művész szellemi hagyatékához, életének legmeghatározóbb fordulatait és olykor megrendítő festményeinek mágikus erejét megőrizve öntse korszerű formába a szenvedéllyel és végletekkel teli érzelmek hullámait.

© Lékó Tamás

A Duda Éva Társulat égisze alatt 2017-ben már készült egy „FRIDA” című zenés színházi produkció, a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben. Most egy teljesen új, táncra és látványra épülő előadást készül bemutatni a Nemzeti Táncszínházzal közösen, karneváli hangulatban, cirkuszi és vizuális eszközökkel gazdagítva. Frida szerepében az olasz táncos, Eleonora Accalai látható – a Társulat állandó tagja –, míg Diego Rivera szerepében Kováts Tibor balettművészt láthatja a magyar közönség hosszú idő után újra színpadon. Kováts Tibor 1987-től a Magyar Állami Operaház magántáncosa volt, ’96 óta pedig állandó vendégművésze, tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán és a Budapest Balett igazgatója is volt. Főszerepekben lépett fel a világ jelentős balettszínpadain, többek között Tokióban, Párizsban, Zürichben, Montrealban, Moszkvában és Berlinben. Táncművészi szerepei mellett színészként is számos darabban és filmben tűnt fel, emellett koreográfusi munkái is ismertek.

© Lékó Tamás

Frida: Eleonora Accalai

Diego: Kováts Tibor

Táncművészek: Bundschuh Vera, Déri András, Dragos Dániel, Füzesi Csongor, Ivanov Gábor, Kovács Mátyás, Nyeste Adrienn, Pataki Noémi, Temesvári Zsófia

Jelmez: Huszár Kató, Kiss Julcsi

Díszlet: Duda Éva

Video mapping: Karcis Gábor

Fény: Pető József

Koreográfus asszisztens: Csák Beatrix

Produkciós asszisztens: Vitárius Orsolya

Produkciós vezető: Huszár Ágnes

Társulati menedzser: Vodál Anita

Rendező-koreográfus: Duda Éva

Támogatók: KIM, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Táncszínház, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata, Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület, Movein Stúdió, Műhely Alapítvány, Viwa Vitaminvíz

További információ:

http://www.nemzetitancszinhaz.hu/musor/bemutato-frida-az-elet-muzsaja/2279

https://evaduda.net

https://www.facebook.com/dudadance/

https://www.instagram.com/evadudadanceco/