Ternovszky – Találkozás az animáció mesterével

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Ternovszky Béla fél évszázados alkotómunkája a magyar animációs film különösen népszerű fejezete: a rendező rajzfilmjei a humor jegyében formálódtak. A Ternovszky-animációk – melyekben az állandó alkotótárs, Nepp József forgatókönyvei kelnek életre – kicsiket és nagyokat egyaránt megnevettetnek. A derűről, amely a keserédes mosolytól az önfeledt kacagásig terjed, olyan legendás figurák gondoskodnak, mint Gusztáv, az örökké csetlő-botló kispolgár, a betegeskedő erdőlakókat hasztalan kúráló Dr. Bubó vagy az átlagos, mégis fantasztikus kalamajkákba keveredő Mézga família tagjai. Nem is beszélve azokról az ikonikus figurákról, akik Ternovszky fő művét, a Macskafogót éltetik: az emberi tulajdonságokkal felruházott macskákról és egerekről, Mr. Teufeltől Safranekig, illetve Grabowskitól Lusta Dickig, akiknek „élet-halál harcán” generációk nevették magukat könnyesre. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban december második hétvégéjén övék lesz a főszerep, hiszen Ternovszky Béla animációiból vetítenek gazdag válogatást. A programot december 11-én, vasárnap Varga Zoltán Macska-egér játékok címmel most megjelenő Ternovszky-portrékötetének bemutatója koronázza meg, ahol a rajongók az animáció mesterével is találkozhatnak. A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.  

Az eredetileg képzőművészi ambíciókat dédelgető Ternovszky Béla a hatvanas évek legelején csatlakozott a Pannónia Filmstúdió animációs gárdájához, ahol oszlopos tagjává vált annak a csapatnak, amely megalapozta a magyar animáció aranykorát. Ezt az aranykort a nemzetközi sikereket arató rövidfilmek, az országos népszerűségnek örvendő sorozatok és a milliókat mozikba vonzó egész estés animációk fémjelzik, s Ternovszky valamennyiből kivette a részét. A humort középpontba állító karikaturisztikus animáció elkötelezettjeként a rendező rövidfilmjei is komikus alkotások, legyen szó a sport világát a fekete humor szűrőjén át láttató Modern edzésmódszerekről, az ember és a kutya viszonyához szelídebb iróniával közelítő Tartsunk kutyát! című rajzfilmről vagy a morbid humort felértékelő Mindennek van határa című, erősen önreflexív alkotásról. A Mézga Aladár különös kalandjai és a Vakáción a Mézga család epizódjai a címszereplők hol fantasztikumba ágyazott, hol akció- és kalandfilmekbe illő komikus hányattatásainak füzérét kínálják, míg a Kérem a következőt! az állatok társadalmának szatirikus ábrázolásával az embervilágnak mutat görbe tükröt. Akárcsak a Gusztáv, a hatvanas évek legendás mozisorozatának a televízió számára készült hetvenes évek végi folytatása, melynek egyik főrendezőjeként Ternovszky a címszereplőben legkedvesebb figuráját formálhatta meg. A német–magyar együttműködésben létrejött, a rajzfilmfiguraként megjelenő manót hús-vér színésszel együtt felléptető Pumukli animációs kivitelezése is Ternovszky irányítása alatt készült.

Az életműre a koronát az 1986-ban bemutatott, egész estés Macskafogó rakta fel, a magyar filmtörténet legnagyobb kultusszal körülrajongott remekeinek egyike, amelyben a macska–egér párbaj ad keretet a népszerű moziműfajok parodizálásának és a jellegzetesen kelet-közép-európai groteszk-szatirikus humor érvényesülésének. A Macskafogót két egész estés rajzfilm követte még Ternovszky pályáján, immár a rendszerváltás után: az Egérút régi vágású mesefilmje és a Macskafogó 2 – A Sátán macskája, az ezredforduló óta készült legnézettebb egész estés magyar animáció.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház retrospektív összeállítása Ternovszky Béla életművének valamennyi területéből válogat. A Macskafogó éppúgy látható lesz, mint egy-egy kísérőfilmként a Tartsunk kutyát! és a Modern edzésmódszerek, a sorozatok közül pedig a Mézga Aladár különös kalandjai, a Kérem a következőt! és a Gusztáv epizódjai kerülnek mozivászonra. A program egyik kiemelt eseménye december 11-én, vasárnap 16:30-kor a rendező munkásságát feldolgozó, az MMA Kiadó által most megjelentetett portrékötet bemutatása, melynek során Ternovszky Bélával és a kötet szerzőjével, Varga Zoltánnal Buglya Zsófia beszélget.

A részletes program elérhető az Uránia weboldalán: http://urania-nf.hu/esemenyek/2193

A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház