„…csak egyszer húszéves a Gödör” Egyedülálló underground koncertélményt kínál a Kinopuskin, a Nulladik Változat és az Újhold a pesti klubban

Az Erzsébet téri Gödör Klubban 2002. október 22-én tartották meg az első élőzenei rendezvényt. Az alternatív porond a megalapítása óta eltelt húsz esztendőben Budapest meghatározó és kultikus kulturális színterévé érett. „Ez volt a cél, és ennek örülünk” – mondják a szervezők. A Gödör Klub egy inspiráló szellemi közösség, aminek a jelenlegi bázisa a Király utca 50. „Ez egy „igen-igen-igen kemény világ”, de csak egyszer húszéves a Gödör, úgyhogy ezt illő módon megünnepeljük” – írják a klub munkatársai.

Nulladik Változat

A Gödör 20 program keretében 2022. december 8-án a Kinopuskin, a Nulladik Változat és az Újhold együttes ad rendhagyó közös koncertet a helyszínen (Budapest, VI. kerület, Király utca 50.).

A Kinopuskin zenekar Nógrád megyei kötődésű, innen játszották be egész Magyarországot, országos hírnévre szert téve. Többször zenéltek egy színpadon a Nulladik Változat együttessel is – az ő nevük szintén ismerősen cseng a rajongóknak a fővárosi underground zenei életből –, számos alkalommal koncerteztek a balassagyarmati Rock Táncházban, vagy a Sziget Bahia Színpadán az 1990-es és 2000-es évek felejthetetlen alternatív bulijain. Az Újhold zenekar tagjai is az underground rockzene világából jönnek, érzékeny és ütős versmegzenésítéseik egyre ismertebbé teszik őket.

Nulladik Változat

A Kinopuskin a hazai alternatív zene idén 35 éves együttese. A balassagyarmati „Ipoly-funk” banda zenéjét a kilencvenes évek tiszta magyar underground esszenciája hatja át. Szokatlan, laza, dzsesszes dallamvilágukat furfangos szövegek teszik teljessé, az éneket gyakran színesíti vokális és fúvós hangzás. Az 1990-es évek vezető földalatti zenekara ma már vasárnapi klubzenekar. Tagok: Csach Gábor (ének, gitár, fuvola), Csach Gyula (vokál, gitár), Petői Pál (basszusgitár), Varga Zsolt (dobok). A zenekart két vendégzenész, Ember Péter zongorán és trombitán, Rédei Renáta pedig vokállal kíséri.

A Kinopuskin-koncert előtt a Nulladik Változat lép a színpadra. A zenekar 1989-es megszületése óta a hazai underground klubélet stabil formációja. Bár az együttes alapvetően az alakulás korszakának dark stílusában játszik, ezt hol folkos elemekkel, hol rockkal, hol poposabb hangvétellel ötvözi. A Nulladik Változattól nem idegenek a nagyívű koncepciók sem, minden koncertjük igazi beavatás és különleges zenei élmény. Tagok: Fenes Tibor (ének, gitár), Puskás Tibor (dob), Töller András (basszusgitár) és Gyurmánczi Attila (gitár).

Újhold

Az Újhold együttesben az alter/indie/underground zene és a költészet találkozása találkozása valósul meg: Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Pilinszky János és kortárs szerzők (Lackfi János, Pajor Tamás, Müller Péter Sziámi) költeményeit adják elő sajátos zenei megközelítésünkben. A zenekart Krasznahorkai László magyartanár-zenész és Hellenpárt György billentyűs alapította, kimondottan versek megzenésítésére. Később Puskás Tiborral (dob) és Markovics Andrással (basszusgitár) bővült négytagúvá a formáció.

A Gödör 20 program keretében megrendezésre kerülő, december 8-i Kinopuskin, Nulladik Változat és Újhold közös koncertjére jegyek elővételben a www.tixa.hu/godor oldalon válthatók: elővételben 2000 forintba, a helyszínen 2500 forintba kerülnek. A hely befogadóképességére való tekintettel ajánlott az elővételes jegyek megváltása!