„Alternatívák az életre” – rendhagyó életmű-kiállítás egy rendhagyó munkásságról – Böjtös Kinga enteriőr DJ az Újbuda Galériában

Szerző: Varga Bótos Anna

Fotók: ArtNews.hu, Vizitkártya

Ha azt mondom kiállítás, festmények, grafikák, szobrok, fotók, esetleg könyvek seregszemléje juthat elsőre az eszünkbe. Böjtös Kinga tárlata azonban ettől merőben eltérő, olyan rendhagyó seregszemle, amely több mint két évtizedes, kivételesen gazdag újságírói munkásságot hivatott nyomon követni. De hogy lehet egyáltalán egy független szerzői életművet egyetlen kiállítás keretébe sűríteni, összerendezni, bemutatni, a kiállítás látványkövetelményeinek megfelelően tárgyiasítani?  

Kingának és segítő munkatársainak mindez nem jelentett akadályt, hiszen a cél magával hozta a megfelelő ötleteket, eszközöket, így az írott sajtóanyag nem mindennapi hordózókra, csodálatos színes molinókra került, ezekre vitték fel a sok száz megjelent lakáskultúrát, belsőépítészetet, különleges emberek, művészek egyedi otthonait, életmódjukat bemutató cikkeiből készült szakavatott válogatást, amelyek, mint valami formabontó mix, láttatják a szerző írásainak legjavát, a legutóbbi 16 év különböző lapokban megjelent bő terméséből építkezve. Mint a bravúros lemezlovasok a bakelitkorongokkal, ő megjelent cikkeinek részleteivel zsonglőrködött. Nem csoda, hogy a témák, emberek, tájak, mesterségek és a róluk készült pillanatképek ügyes keverése okán enteriőr DJ-ként is ismert a kiváló szerző. Az egymás mellé helyezett molinók áttekintésével, összeolvasásával mint valami puzzle-játékból, kirajzolódik mind a bemutatott riportalany egyedi, intim világa, a képekbe sűrített megannyi élet, mind pedig a sajátos felfogás, megközelítés, fókuszálás által, magának a szerzőnek az igazi portréja, névjegye azaz „Vizitkártyája” is, amire  közkedvelt rovatának elnevezése is utal.

November 24-én nyílt meg Böjtös Kinga enteriőr DJ „Alternatívák az életre” – válogatás 16 év publikációiból – című kiállítása az Újbuda Galériában. A tárlat egymás mellé helyezett egyforma méretű molinókból áll, rajtuk megosztva két-két történet, azaz publikáció képanyaga szerepel, a cikkek eredeti dátumával és címével, a riportalany nevével ellátva, magyarázatként pedig egy-egy  frappáns, az írásból kölcsönzött idézettel. Ezáltal csaknem húsz molinón negyven rendkívüli történet elevenedik meg a szemünk előtt, negyven különleges, élethivatásukat hobbinak, éltető közegnek tekintő művész, kézműves, keramikus, belsőépítész, műgyűjtő, bútordesigner, lakberendező, kőfaragó, megszállott csodabogár embermeséi. Saját ízlésükre formált, barkácsolt, felújított, átalakított, megálmodott, példaként is állítható, olykor meghökkentő megoldásokat választó, egyedi ízlésű otthonai szolgálnak keretül ezen emberi portrék sajátos optikájú, markáns, karakteres megrajzolásához.

Végigpásztázva a molinók fotóit, végigolvasva a feliratokat, idézeteket, a kiállítás összhatásában még a fentieken is túlmutat, mint cseppben a tenger, Kinga emberi történetein keresztül egy kicsit minket, mindannyiunkat, sajátos karakterünket  is megmutatja, milyenek is vagyunk mi magyarok… Hogy is próbáljuk berendezni az életünket, környezetünket, mennyire vagyunk kreatívok, kitartóak, ötletesek, egyszóval  mennyire fontos számunkra az otthon, a családi melegség, a szeretet, a természet, a szép, kulturált, élhető, élvezhető, saját képünkre formált környezet. Elvégre, Tamási Áron híres mondását idézve, ami nagyon is ide illik, „azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Maga a szerző külön is hangsúlyozza, bár írásai főként lakberendezési, belsőépítészeti folyóiratokban, magazinokban (Lakáskultúra, SzépLak, Alkotó Energia, A Mi Otthonunk stb.) jelentek meg, számára a középpontban mégsem a lakás, a lakberendezés áll, hanem a benne élő ember, a felszín alatti mélységeket felvillantva a találkozásokra, riportalanyai igazi megismerésére, a  barátkozásra helyezve a fő hangsúlyt, ami különös színt, szokatlan hangsúlyokat kölcsönöz írásainak. A molinók három nagy csoportba rendszerezik a kiválogatott publikációkat: Művész a házban, Otthon a városban és Otthonok vidéken című témák mentén bontakoznak ki a meseszerű, megismételhetetlen személyes történetek, életünk egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb mozzanatáról, az otthonteremtésről, fészekrakásról, az otthon és hivatás elválaszthatatlan szimbiózisáról.

Hogy csak néhányat ragadjak ki a megjelenített negyven publikációból: a Pécsi Erika belsőépítészről  írt cikk, amely egyszersmind a kiállítás címadója is, azaz „Alternatívák az életre”, olyan kreatív embert állít reflektorfénybe, aki  ötletességével, kitartásával „az öreg és menthetetlen házak doktora” tud lenni, ezáltal a régiből azt megőrizve, értéket mentve merőben újat képes teremteni. Mellesleg „Zichy grófnő „utódaként” és az általa felújított középkori birtokon, Csórompusztán.” Rendkívül impozáns a Ház porcelánfehérben című cikk, amely Simon Erzsi porcelánművészt mutatja be hivatásának lenyomataként porcelánhatású fehérbe öltöztetett, ízlésesen berendezett otthonában, aki egy „történelmi múltú Balaton-parti házból – Szabó Lőrinc néhai nyaralójából – személyes hangulatú, modern otthont formált”.

A „megtalált zugocska” című összeállítás Sipeki Kati és Giebiszer Tamás története, ahol „Csillagos ég alatt hallgatni a csendet, miközben a friss kenyér illatát hozza a kemencéből a szél…. Egy kedves család mesés birtokán elfeledett, finom élményekre lel a vendég: ez a Sárffy vendégház”.  Rég elfeledettnek hitt, ősi mesterségeket űző művészek otthonaiba is betekinthetünk, Úr Eleonóra butikművész, Trom Kata nyakékszövő, Raab Rózsa kilimkészítő, nemcsak ősi mesterségeket ment meg a kihalástól, biztosítva ezen szakmák továbbélését, hanem a kezük alól kikerült termékeikkel tágabb környezetükre is  hatással vannak.  

Kinga nemcsak széles e hazában mozog rendkívül otthonosan, hanem ki-kitekint határainkon túlra is. Nem egy riportja készült külföldön, köztük (a kiállításon is látható) Mireille Riu, a Cziffra- alapítvány francia kurátoráról szóló, akit provence-i házában keresett föl az újságírónő, de beszélhetünk Magyarországon élő külföldi művészekről, műgyűjtőkről is, mint amilyen Ari S. Kupsus skandináv kultúrdiplomata és kincseket rejtő belvárosi otthona, vagy Christa Bartesch Budapesten élő berlini festőművész egykori budai malomban kialakított műterme.

A rengeteg választható helyszín közül azonban Kinga legkedveltebb tájegysége, térsége, második otthona, ahol tavasztól őszig a legszívesebben időzik, a Balaton-part. Riportjai jelentős részének is a magyar tenger vidéke a vissza-visszatérő kedvelt színhelye, amely régi parasztházaival, felújított borpincéivel, ötletesen berendezett, exkluzív villacsodáival nem egy kiváló művész tanyahelyévé is vált. Akad tehát itt is bőven téma, mondhatni a vízparton hever, szinte le sem kell hajolni érte. Ebből is láthatunk egy csokorra valót a kiállítás képregénybe is beillő tarka mozaikjai között.

Munkastílusát tekintve a szerző nagyon fontosnak tartja kiemelni, hogy cikkei nem a mai médiában jellemző idealizált, kiretusált valóságot tárnak elénk, hanem magát a természetes, mindenféle sallang, beavatkozás, trükközés, szépítés nélküli földközeli valóságos életet.

Kinga munkássága ezzel a kiállítással természetesen nem tekinthető lezártnak. Továbbra is nagy szenvedéllyel és lelkesedéssel keresi az újabbnál újabb kapcsolatokat érdekes emberekkel, művészekkel, alkotó zsenikkel, akik életcélnak tekintik környezetük esztétikussá formálását, egyéniségüknek megfelelően saját képükre való átalakítását, az észszerű funkcionalitás megtartása mellett, saját tündérvilágot hozva létre maguk körül. Amit lencsevégre kapva továbbra is közreadhat a nagyközönségnek, régi és új olvasóinak nagy örömére a Vizitkártya blogon és facebook-oldalán keresztül (vizitkártya | Budapest | Facebook; vizitkartya.blogspot.com), illetve az „Alkotó Energia” ingyenes online magazin felületén (www.alkotenergia.hu) és az „A Mi Otthonunk” print-magazinban. A művészcsaládi indíttatású, majd grafikusi, lakberendezési-szakírói, fotóriporteri, sőt felfedező munkássága révén a Vizitkártya mára már nem csak a névjegye, rovatcíme, hanem szinte igazi védjegyévé is vált. Ehhez a sokszínű, sokrétegű, változatos, gazdag és mozgalmas, minden érdeklődő számára rengeteg tanulsággal, újdonsággal is szolgáló, ismeretterjesztő tevékenységhez kívánunk neki további sok sikert, energiát, nem utolsósorban jó riportalanyokat és csodás helyszíneket. 

Böjtös Kinga életmű-kiállítása ajánlható mindazoknak, akik kedvelik a nem mindennapi, újdonságnak számító, szokatlan ötletektől vezérelt kreatív munkákat, akik szeretnek tanúi lenni különleges emberekkel való intim, személyes találkozásoknak és szívesen tanulnak olyanoktól, akik méltón bizonyították ragaszkodásukat ahhoz a környezethez, amelyből vétettek, és amelyből képesek voltak olyan otthont formálni, ahol kiteljesíthetik önmaguk és családjuk fejlődését, felemelkedését, ahol belesimulhatnak  a természetbe, az egymás és környezetük iránti szeretet és megbecsülés jegyében.

A kiállítás szakértői megrendezése, Pintér Sonja kurátor, az Újbuda és a B32 Galéria vezetője nevéhez fűződik, akinek Feledy Fruzsina volt támogató segítségére a szervező munkában, a megnyitóra készített vizitkártya-werkfilm pedig Kinga leányának, Fontányi Flórának és Újhelyi-Kovács Sándornak a munkáját dicsérik. A tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Böjtös Kinga enteriőr DJ „Alternatívák az életre – válogatás 16 év publikációiból – című kiállítása 2022. november 25-től 2023. január 23-ig látogatható hétfőtől csütörtökig hivatali időben az Újbuda Galériában (Újbudai Polgármesteri Hivatal, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 5.), ahol a szerző tárlatvezetéseket is tart majd. Az újbudai tárlat lezárultával pedig a kiállított anyag a tervek szerint vándorkiállítás formájában vidéken, elsősorban a Balaton körüli térségekben is látható lesz.

,