Először láthatunk Csepel motorkerékpárt a BÁV aukcióján – A magyar veterán járműre 2,4 millió forintról indul a licit

A BÁV 80. Művészeti Aukcióján új fejezetet nyit: először lehet árverésükön oldtimer motorkerékpárokra licitálni, köztük egy közel 70 esztendős Csepel 250-es modellre. A december 6-7. között, a MOM Kulturális Központban megrendezett kétnapos eseményen számos további újdonsággal találkozhatunk. A tradicionális tételek között megtálalható Teleki Sámuel erdélyi főkancellár kínálótálja, több Vaszary és Rippl-Rónai festmény, valamint egy 8 millióról induló Breguet arany karóra is. Az ékszerek között pedig 6 olyan tétel is szerepel, amelyet a szervezők kifejezetten jótékony céllal értékesítenek.

Csepel 250

Az árverést megelőző másfél hétben a licitre kínált mintegy 700 tétel személyes megtekintésére a BÁV ART Aukciósházban ingyenes kiállítás keretében nyílik lehetőség, november 26. és december 4. között. Az árverési tételek katalógusa és az aukció részletei a https://bav-art.hu/esemenyek/80-muveszeti-aukcio/ címen érhetők el.

Egy veterán Csepel motorkerékpár is a tételek közt szerepel

A BÁV a műkereskedelem egyik olyan szereplője, amely mindig sokszínű tételeket sorakoztat fel aukcióin, így a klasszikus műtárgyakon és festményeken túl a luxus óráknak és az ékszereknek is fontos szerep jut. Továbbá a tradíciókhoz való ragaszkodás mellett kiemelt szempont, hogy folyamatosan megújuljon az aukciós tételek listája. Ennek szellemében idén több újdonsággal is találkozhatunk, így például hangszerekkel és fegyverekkel. Sőt, a 80. Művészeti Aukció a BÁV történetében az első olyan árverés, ahol járművekre is lehet licitálni. Az aukciósház pedig egyből két oldtimer motorkerékpárral lepi meg a veterán járművek rajongóit. Az egyik ráadásul a híres magyar Csepel márka kétütemű, 250 köbcentis modellje, mely 1953-ban készült a Csepeli Motorkerékpárgyárban. A motor típusára utalva ikerdugattyús néven emlegetett Csepel 250 U típusú vasparipa igazi gyűjtői darab, mely 2,4 millió forintos induló árral került be az aukciós tételek közé.

Vaszary és Rippl-Rónai festményektől a kétoldalas Kernstok műig

Vaszary János: Nő enteriőrben

Vaszary János képei évek óta közkedvelt szereplői a magyar aukcióknak. Idén két tétel is szerepel a licitharcra esélyes remekművek között. Az 1901-ben készült Nő enteriőrben 3,6 millió forintos, míg a Tatai park 18 millió forintos induló áron szerepel a listán.

Vaszary János: Tatai park

7,5 milliós kikiáltási áron érkezik Rippl-Rónai József Olvasó dáma című képe és izgalmas tételnek ígérkezik Kernstok Károly Nyergesi kert című alkotása is, ami 5,5 millió forintos kezdő áron szerepel a katalógusban. Ez utóbbi különlegessége, hogy a mű megvételével két képet is magáénak tudhat leendő tulajdonosa. Ugyanis a művész egy korábbi, a Fának támaszkodó fiúakt tanulmányaként készült festményrészlet vásznának a másik oldalára készítette el új alkotását. A festő célja vélhetően a vászon újbóli felhasználása volt, de ezzel mégis kellemes meglepetést okozott az utókornak.

Rippl-Rónai József: Olvasó dáma
Krenstok Károly: Nyergesi kert

Mesélő luxusórák

Nemcsak a festményeknek, hanem az óráknak is megvan a saját történetük! Az aukciós tételek között szereplő Patek Philippe arany zsebóra minden bizonnyal sokat tudna mesélni, hiszen különlegessége, hogy megvan az eredeti doboza és a közel 100 éves tanúsítványa is, szinte érintetlen állapotban. Az órakülönlegesség 900 ezer forintos árról indul.

A Breguet Tradition arany férfi karóra 8 millió forintos kikiáltási árával vívta ki magának a 80. Művészeti Aukció legnagyobb induló értékű óratétele címet. A BÁV-hoz hasonló történelmi múlttal rendelkező, közel 250 éves manufaktúrából származó időmérő hagyományos kézi felhúzós in-house szerkezettel rendelkezik, és egyedi kialakítású szkeletirozott számlapján különálló segédkörök szolgálnak két választott időzóna megjelenítésére.

Breguet Tradition arany férfi karóra

A gyémánt soha nem megy ki a divatból

Az ékszerek is egyre keresettebbek minden aukción. Ez részben annak köszönhető, hogy nemcsak különleges divatkiegészítők, hanem rendkívül jó befektetésnek is számítanak. Az idei aukció ennek megfelelően olyan modern tételeket sorakoztat fel egymás után, mint például a Bulgari B.Zero1, a Chopard Happy Diamonds és a Cartier Love kollekció, de természetesen a történelmi múlt hagyományait magukon viselő egyedi briliánsok sem hiányozhatnak.

Az ékszerkollekció kiemelkedő darabja és egyben a licitharcok egyik nagy várományosa az a sárga, több mint négy karátos gyémántgyűrű, amely rendelkezik a Nemzetközi Gyémánt Osztályozási Rendszer minősítésével, a GIA tanúsítvánnyal, kikiáltási ára 10 millió forint.

Sárga gyémántos briliánsgyűrű

Jótékonyság ékszerrel

Dr. Kellner Ágnes 67 éven keresztül közvetített antropozófus fordítóként a szellemi elődök és az újabb generációk között. Leszármazottak hiányában úgy határozott, hogy minden tulajdonát a szellemiségéhez közel álló, a magyarországi Waldorf-óvodák és -iskolák közös érdekképviseletét ellátó Magyar Waldorf Szövetségre hagyja. Ági néni nagyon szerényen élt, ám a II. világháború nehéz időszakában megtapasztaltak arra késztették, hogy biztonsági tartalékot képezzen. Ennek felhasználására végül nem került sor, ezért a hagyatékát képező különleges, antik tárgyakat is a Magyar Waldorf Szövetség örökölte meg. Ezekből kerül most árverésre hat gyönyörű ékszer, melyek értékesítéséből befolyó teljes összeg a Magyar Waldorf Szövetség számára kerül átutalásra.

A műtárgyak vonzzák egymást!

Teleki Sámuel kínálótála

Ezt mi sem igazolja jobban, mint a 80. Művészeti Aukció nagy történelmi múlttal rendelkező tárgya, a 7,2 millió forintos árról induló ezüst kínálótál, amely egykor Teleki Sámuel erdélyi főkancellár 72 darabos étkészletének része volt. Ennek egyes elemei már korábban előkerültek, és jelenleg az Iparművészeti Múzeumban találhatók. Most a készlet újabb tétele került elő! Az aukción több Zsolnay műtárgy is szerepel, amelyek közül egy különleges szecessziós váza is magára vonja a figyelmet, kikiáltási ára 1,8 millió forint.

Zsolnay szecessziós váza

„Az aukciós tételek kiválasztása során nagy gondot fordítunk a sokszínűségre. Így biztos vagyok abban, hogy a 80. Művészeti Aukción mindenki megtalálja azt, ami közel áll hozzá. Megközelítőleg 700 tétel kerül kalapács alá a két nap alatt. Az elsőn az óráké és az ékszereké lesz a főszerep, a másodikon kerül sor a festmények, műtárgyak, bútorok, illetve az újdonságok, így az oldtimer motorok és a hangszerek árverezésére is”- tette hozzá Fertőszögi Péter, a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. művészeti igazgatója.

Forrás: BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt.

,