Mucsi Zoltán tanárt játszik az Átrium új bemutatójában

Az Átrium legújabb bemutatójában egy megbecsülésben megőszült tanárnak adatik meg tizenöt perc hírnév, hogy aztán a közélet vaskarmai között élje át, milyen az, amikor az igazság szembetalálkozik a közélet valóságával. A szimbólummá vált Nyúl Béla szerepében Mucsi Zoltán lesz látható.

Grafika: Lakatos Péter

„A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film a maga idejében, 1956-ban is erős politikai áthallással bírt. A következmények nélküli karaktergyilkolás, a kisember politikai igazodáskényszere, a tudomány ideologizálása, a társadalmi bűnbakkeresés, szélsőséges, gyűlöletkeltő közbeszéd – ezek mind fájóan az életünk részévé váltak” – mondja Vidovszky György az előadás rendezője.

A készülő produkció megtartja a történet eredeti idejét, és erre építi a zenei világát is: a két világháború közötti korszellemet képviselő dalok és a boldog békeidőket idéző ismert nagyvárosi sanzonok kísérik végig Nyúl tanár úr történetét, aki egy Hannibálról írt dolgozaton keresztül a forradalom fogalmát helyezi más fénytörésbe egy olyan időben, amikor az ilyesmi emlegetése már önmagában is gyanús viselkedés volt.

„Az olyan szerepeket szeretem, amiben van közös pont a szerep és köztem. Jelen esetben az, hogy mi csak kicsi és jelentéktelen porszemek vagyunk az országot működtető nagy rendszerben, és reményvesztetten, kiszolgáltatottan sodródunk benne. A tiszta, naiv szándékot pillanatok alatt bedarálják” – mondja Mucsi Zoltán, aki Nyúl Bélát alakítja az előadásban.

Vidovszky György ideális választásnak tartja Mucsi Zoltánt a finom, de önérzetes tanárember, Nyúl Béla szerepére. „Bár sokan lehet, hogy egy hőbörgő, válogatott szitkozódásokat sorjázó karakterként látják őt, emellett ő rendkívül érzékeny, az alakításaiban valós drámai erőt mutató színész. Nyúl Béla törékenységét láttam benne, ezért nem volt kérdés számomra, hogy csak vele tudom elképzelni ezt az előadást” – mondja a rendező.

A Hannibál tanár úrban Mucsi Zoltán mellett feltűnik majd többek között Gyabronka József, Debreczeny Csaba, Parti Nóra, Makranczi Zalán és Dóra Béla is. Az Átrium, a Kultúrbrigád és a KULT2 közös bemutatója december 3-ától látható az Átriumban.