Pásztor Béla vette át a Makovecz Imre-díjat

A Makovecz Imre-díjat három szervezet, a Makovecz Imre Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kós Károly Egyesülés alapította és szoros együttműködésben döntenek a díjazott személyéről.

© Barcsik Géza

A díjat Makovecz Imre születésnapján, november 20-án adják át azokban az években, amikor az alapító szervezetek között egyetértés van abban, hogy megfelelő jelöltet sikerült állítani. A díjazott olyan személy lehet, aki munkássága során hivatását Makovecz Imre szellemi nyomdokain olyan példamutató kitartással, állhatatossággal és szorgalommal végezte, amellyel hozzájárult a magyarság szellemi értékeinek megőrzéséhez és fenntartásához.

Ilyen embernek találta a három szervezet alkotta grémium Pásztor Béla polgármestert (Veresegyház) aki 1964 óta vezeti városát és ez idő alatt hitet tett az organikus építészet közösségteremtő és formáló ereje mellett, ezen meggyőződését megőrizte a mai napig, ezzel formálta városa arculatát és hozzájárult közössége szellemi és épített gyarapodásához egyaránt. A díjazott a Héttorony Fesztivál zárógálájának keretében vehette át az elismerést.

Első alkalommal, 2015-ben Kiss Ferenc „hangépítész” nyerte el a díjat, 2019-ben Böjte Csabát díjazták az alapítók a neves építész, a Magyar Művészeti Akadémia alapító örökös elnöke születésnapján. Tavaly a a covidjárvány miatt egyszerre két díjat adtak át, Buzás Péter, Makó egykori polgármestere kapta a 2020-as, míg 2021-es elismerésben Kovács Gyula gyümölcsész, a magyar Tündérkert-mozgalom úttörője részesült.