It Contains Hard Parts

Mi határozza meg, hogy hogyan viselkedünk közösségben? Milyen értékek mentén élünk együtt és főként, mi dönti el, hogy harcolunk egymás ellen, vagy együttműködünk? Mikor tesszük háttérbe az egót és végül fogunk össze? Ezek a kérdések inspirálták Simkó Beatrix táncos- koreográfust, aki az It Contains Hard Parts című produkcióban nemzetközi csapattal dolgozta fel a témát. Az előadást Németországban mutatták be szeptemberben, november 30-án pedig a hazai közönség is megtekintheti a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A produkció már most egy nemzetközi sikersztori lehetőségét sejteti: a Goethe Intézet koprodukciós támogatását nyerte el, amelyet évente az egész világon összesen tíz alkotónak ítélnek oda.

© Dömölky Dániel

Az egyén és a csoport közti feszültség a világ minden pontján fennáll, születésünk óta magunk is tapasztaljuk. De mi okozza ezt a feszültséget és hogyan lehet feloldani? Vannak-e különbségek a különböző országok közösségi dinamikái között? Ezeket a kérdéseket vitatta meg Simkó Beatrix azokkal a táncművészekkel és alkotótársakkal, akikkel az It Contains Hard Parts előadásán dolgozott együtt. A produkcióban résztvevő brit, francia, görög, olasz és osztrák művészekkel járták körül, hogy számukra mit jelent a közösség és milyen ellentétek állnak fenn az egyén és a csoport érdekei, igényei között. Saját tapasztalataikat feldolgozva született az előadás, amelyben hol humorral, hol végtelen szenvedéllyel, de mindvégig profi mozdulatokkal mutatják be, hogyan is élünk együtt. Magyarországon, Európában, a világon – közösségben, vagy azon kívül.

A szociális kapcsolatokat vizsgáló előadás Simkó Beatrix korábbi munkáihoz hasonlóan nemcsak a tánc, hanem a társművészetek eszközeit is erőteljesen használja. Fontos szerepet kap így a Gryllus Ábris által írt zsigerig hatoló elektronikus zene, valamint a fényekkel alkotott, letisztult látvány, amely Dömölky Dániel látványtervező és Kovács Adél–Batke Luca jelmeztervező páros munkájának eredménye. Az előadást szeptember 10-én mutatták be Németországban  a HundertPro Fesztivál keretében, ahol kiemelkedő sikert aratott.

Simkó Beatrix tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a média, a Hamburgi Egyetemen pedig a performansz területein folytatta. Több mint tíz éve aktív szereplője a kortárstánc-szcénának, az elmúlt hat évben számos nemzetközi koprodukcióban dolgozott külföldön és Magyarországon egyaránt. Németországi erős jelenléte mellett munkáit Európa-szerte bemutatta Belgiumtól Finnországig. Jenna Jalonennel közös, Long time no see! című előadását beválogatták az Avignoni Fesztivál és az európai Aerowaves tánchálózat programjába is.  Grecsó Zoltánnal közös duettje, az #Orfeusz#Eurüdiké 5 évadon át szerepelt a Vígszínház repertoárjában. Emellett koreografált már a Közép-Európa Táncszínház és a debreceni Csokonai Színház részére is. Szoros partnerségben dolgozik a Műhely Alapítvánnyal, akik a németországi vonatkozású projektjei kapcsán is produkciós partnerként vannak jelen.

Simkó Beatrix: It Contains Hard Parts

Megtekinthető: 2022.11.30. 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Koreográfia: Simkó Beatrix

Előadók:  Charlotte Virgile, Florian Entenfellner, Harrison Claxton/Váth Máté, Sara Valenti

Dramaturg: Costas Kekis

Díszlet-és látványtervezés: Dömölky Dániel

Jelmez: Kovács Adél, Batke Luca

Zene:  Gryllus Ábris

Drámapedagógus: Hajdú Fanny

Produkciós menedzser: Kovács Brigitta

Produkciós asszisztens: Nyolczas Gitta

Fotók: Dömölky Dániel

Koprodukciós partnerek: Műhely Alapítvány, Ringlokschuppen Ruhr, Trafó Kortárs Művészetek Háza

Támogatók: Goethe Intézet – Nemzetközi Koprodukciós Alap, Imre Zoltán Program (IZP), Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Municipality of Essen

© Dömölky Dániel

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza