Az idei, 25. jubileumi Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat igazi ajándék: több jó film és újra igazi moziélmény

Idén újra igazi moziélményben lehet része azoknak a rövidfilm-rajongóknak, akik ellátogatnak a 25. jubileumi Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat vetítéseire november 16. és 19. között a Premier Kultcaféba. A világ 64 országából, összesen 662 rövidfilm és közel 80 fotós nevezés érkezett a dokumentumfilm, játékfilm, animációs-kísérleti film, nagy dokumentumfilm, illetve fotó kategóriában meghirdetett pályázatra. A filmes nevezések száma közel duplájára nőtt a tavalyihoz képest, ami igazi ajándékként idén is jelzi a nagy hazai és nemzetközi érdeklődést. A legtöbb pályamű a spanyol után a magyar, az orosz, az iráni és a francia alkotóktól érkezett, de érkezett nevezés Zimbabwéből, Venezuelából, Tunéziából, Japánból és Kanadából is.

A szemle idei mottója: „Ajándék”. Az erről készült rövid videó itt tekinthető meg.

Az idei 25. filmszemlére nevezett több mint hatszáz film hatszáz különböző alkotót, alkotóközösséget jelent, akiken keresztül a nézők érvényes képet kaphatnak arról, hogy a teremtés ajándékával mit is tud a ma alkotó embere kezdeni. A világ minden földrészéről beérkezett nevezések informálják, ugyanakkor alakítják is a nézőt azzal, hogy felfedik, hogyan is változik ennek a planetáris ajándéknak a sorsa korunkban, mit kezd az alkotó ember a létezés csodájával, a valóság ajándék-jellegével.

A szervezőkről

A szervezők, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia és a Párbeszéd Háza Faludi Film és Média részlege mindig fontosnak tartották a mozgóképes szakemberekkel történő közös munkát.

„A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia a rendszerváltozás szülötte, nyugati segítséggel kvázi népfőiskolai ambíciókkal indult, aztán a maga módján belakta a kínálkozó szellemi tereket. Mára a magyar jezsuiták lelkiségi, kulturális és képzési intézményévé vált. A jezsuiták, Forrai Tamás, Kiss Ulrich, Nemeshegyi Péter, Lukács János, Kovács Lajos, Sajgó Szabolcs, Koronkai Zoltán és mások tették a dolgukat itt is – a filmszemle például huszonötéves ötletük, kihívásuk arra, hogy akinek inge az vegye fel és csináljon filmet nekünk. Magyar jezsuiták nemzetközi filmszemléje, ami minden évben egy témát ajánl fel a meghívottaknak – tulajdonképpen folytatódik a kétezer éves egyházias mecenatúra-program: a jezsuiták a filmszemle ötletével és állandó intézménnyé alakításával megrendelőkké léptek elő a magyar és nemzetközi filmes, mozgóképi, fotós, általában tehát a vizuális kommunikációs terekben.” Lázár Kovács Ákos, a Faludi Film és Média szakmai vezetője

A nevezett pályamunkákból az előzsűri válogatja ki a szemle négy napja alatt vetített 25 órányi  filmet, ami 14 órányi, előre rögzített filmszakmai és a jezsuita rendhez kötődő beszélgetéssel együtt kerül a programba. A versenykategóriába kerülő alkotások közül a zsűri november 18-án és 19-én személyesen választja ki a nyerteseket.

A zsűriket idén is a magyar és nemzetközi filmes és fotós szakma elismert képviselői alkotják:

Filmes szakmai zsűri
Dombrovszky Linda, filmrendező
Mispál Attila, filmrendező
Varsányi Ferenc, filmrendező
Lázár Kovács Ákos, médiakutató

Fotós szakmai zsűri
Haris László, fotográfus
Szalontai Ábel, fotográfus, egyetemi docens
Pilló Ákos, fotográfus

Ökumenikus zsűri
Barbora Cihelkova (Csehország), filmkritikus
Csabai Attila, filmrendező

A zsűritagok rövid bemutatása a filmszemle honlapján olvasható. A filmes és fotós szakmai zsűri mellett minden évben a nemzetközi ökumenikus, a gimnazista és egyetemista diákzsűri is értékeli a filmeket.

Az idén újra jelenléti szervezésben megvalósuló, a Kálvin térnél található Premier Kultcaféban (1085 Budapest, Baross u. 1.) rendezett szemle programjában a „kitekintő”, illetve a „verseny” blokkokban kerülnek vetítésre a filmek, amelyek között vegyesen láthatóak majd a magyar és a külföldi alkotások. A zsűrikkel, a filmes szakemberekkel és a jezsuita rend tagjaival felvett szakmai beszélgetéseket november 18-án, pénteken és november 19-én, szombaton tekinthetik meg a nézők. A díjkiosztóra és a szemle záró eseményére november 19-én, 20 órától kerül sor. A belépés a teljes filmszemle valamennyi programjára díjtalan.

A fotópályázat nyertes képeiből 2023 tavaszán nyílik majd kiállítás a Párbeszéd Házában.

,