„Csakis az igazság érdekes” – Józef Mackiewicz életművének bemutatása 

Időpont: 2022. november 17. (csütörtök), 18.00 óra 

Helyszín: Lengyel Intézet – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.  

Az est folyamán a 20. század egyik legkiválóbb lengyel írója és publicistája, a 120 éve született Józef Mackiewicz életműve kerül bemutatásra, azé a világhírű alkotóé, aki a második világháború után emigrációba kényszerült antikommunista nézetei miatt. Miután 1943 májusában a németek felfedezték a katyńi tömegsírokat, Józef  Mackiewicz azon kevesek egyike volt, aki szemtanúja lehetett a szovjetek által meggyilkolt lengyel katonatisztek sírjai exhumálásának. A kommunista titkos ügynökök elérték, hogy a Lengyel Földalatti Állam bírósága halálra ítélje, az ítéletet azonban később eltörölték, a szerzőt pedig a vádak alól felmentették. 

Erről, valamint Mackiewicz életének további drámai eseményeiről folytatnak beszélgetést meghívott szakértő vendégeink: 

Włodzimierz Bolecki – lengyel teoretikus, irodalomtörténész, kritikus, a Lengyel Tudományos Akadémia Irodalomkutató Intézetének professzora, Józef Mackiewicz életművének legkiemelkedőbb ismerője és kutatója 

Máthé Áron – történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese 

Pálfalvi Lajos – műfordító, irodalomtörténész, Józef Mackiewicz magyarul megjelent műveinek fordítója 

Az esemény során az Attraktor Kiadó gondozásában magyarul megjelent Mackiewicz- kötetek kerülnek átadásra meghatározó jelentőségű közintézmények könyvtárai számára.  

A férőhelyek korlátozott száma miatt a rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrációra az alábbi linken keresztül van lehetőség: 

https://forms.gle/8BEpST3HtVbRjXYq7

Az esemény a Lengyel Intézet szervezésében, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Lengyel Könyvintézet együttműködésével valósul meg.  

Forrás: Lengyel Intézet