„Olyan vagyok, mint a tükör” POLCZ ALAINE 100

1922. október 7-én, idén 100 éve született Kolozsváron Polcz Alaine pszichológus, író, a tanatológia magyarországi úttörője, Mészöly Miklós Kossuth-díjas író felesége. Polcz Alaine életét, munkáját, sorsának alakulását, házasságát és barátságait mutatja be a Várkert irodalom soron következő estjén Juhász Anna vendégeivel. Az Aposztróf sorozat november 7-i vendégei: Márton László, író, műfordító; Rácmolnár Lili, pszichológus, gyásztanácsadó; Balsai Móni, Jászai Mari-díjas színművész és Kolovratnik Krisztián, színművész.

Juhász Anna

„Miklós egyszer azt mondta, hogy olyan vagyok, mint a tükör, amely kristálytisztán tükrözi vissza azt, aki belenéz, de ha rálehelsz, nem hagy nyomot rajta.” (Polcz Alaine)

1922. október 7-én, idén 100 éve született Kolozsváron Polcz Alaine pszichológus, író, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, Mészöly Miklós Kossuth-díjas író felesége. Élete bővelkedett fordulatokban és viszontagságokban. A háború rettenetes történéseit egész életében magával cipelte, erről ír Asszony a fronton kötetében. Az ő életét, munkáját, sorsának alakulását, házasságát és barátságait mutatjuk be a Várkert irodalom soron következő estjén vendégeinkkel beszélgetésben és felolvasószínházban. Egy szabad és öntörvényű ember mutatkozik be az esten levelek, élet-regény, visszaemlékezések által, aki mindig ott állt férje mellett, és aki önálló világot teremtett pályáján, esszéiben és regényeiben, módszereivel pedig a jövő generációjának életére is nagy hatással lesz. 
De ki is volt Polcz Alaine? Tudják, hogy pszichológia szakon végzett, és a pályája kezdetén felnőtt elmebetegekkel folytatott művészeti terápiát, majd gyermek-ideggondozóban játékdiagnosztikával foglalkozott? Tanatológiai, pszichológiai munkái kézikönyveknek számítanak, ő volt a Magyar Hospice Alapítvány elnöke. 1949-ben 27 éves, amikor összeházasodnak Mészöly Miklóssal, és 52 évig, Mészöly Miklós haláláig élnek együtt. Kettőjükről azt mondta Örkény István , hogy „Ilyen szép emberpárt még sohasem láttam”. Több mint öt évtizedes házasságuk is az est fókuszába kerül.
Az esten férjével való levelezések és az Egész lényeddel című könyve elevenedik meg, melyben a Mészöly Miklóssal való életéről, házasságáról vall. Saját bevallása szerint a szerelemről ír könyvet. “Ez az élet, az irodalom, a szerelem, a hit története, történése. Néhány dolgot megértünk az egészből – majdnem mindig ez történik –, de a teljességet? Egyáltalában lehet a teljességet megélni, megérteni?”

Közreműködők:
Márton László, író, műfordító

Rácmolnár Lili, pszichológus, gyásztanácsadó
Balsai Móni, Jászai Mari-díjas színművész
Kolovratnik Krisztián, színművész
Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

További információ: https://varkertbazar.hu/esemenyek/olyan-vagyok-mint-a-tukor-polcz-alaine-100

Forrás: Várkert Bazár