ISKOLAPÉLDA – új bemutató a FÉMben

A FÉM Színház Cziczó Attila 2009-ben írt abszurd vígjátékának bemutatójára készül. Az ISKOLAPÉLDA c. előadás a nehéz helyzetben is töretlenül működő független társulat eddigi legnagyobb, legkomplexebb produkciója. Az előadás huszonnégy karakterét Stubnya Béla, Hajnal János, Kálid Artúr, Vasvári Emese, Kövesdi László, Vékony Brigitta, Kása Tímea és Horváth Máté kelti életre, így a parádés szereposztás is garantált.

Cziczó Attila

Az alapszituáció: bezár az iskola, mi lesz a tanárokkal? 2009-ben Zsámbékon, a Bázison töltöttem néhány hetet a Kompánia Társulattal, s a legnagyobb hangár előtt ülve elképzeltem, hogy egy csapat ül egymás mellett elkeseredve, lábukat lógázva, s arról merengenek, hogyan lehetne kijavítani a helyzetüket. Ebből született meg a darab: van egy közösség, amelyik összetartó. Hogy miért pont tanárok lettek, már nem emlékszem, régen történt. Lehet azt mondani, hogy ma nagyon aktuális ez a téma, de aki politikát keres majd az előadásban, csak morzsákat talál. Mert ez a történet (is) Emberekről szól, csupa nagybetűvel. Akiknek fontos, hogy együtt legyenek, együtt maradjanak, kiálljanak egymásért, amiben gyarlóságuk sem akadályozhatja meg őket. Hm. Így megint ugyanazt mondhatom, mint általában az előadásaink hangulatát megidézve: lehet majd sírni és nevetni! – ajánlja darabját a Cziczó Attila rendező.

Kálid Artúr, Vasvári Emese

A társadalmi kérdéseket feszegető abszurd a FÉMre és szerzőjére jellemző humorral és érzékenységgel mutatja be egy elképzelt tanárikar kálváriáját. Nem garantált a happy end, de abban biztos lehet a Néző, hogy megindító emberi sorsokkal és történetekkel találkozhat a kétfelvonásos előadásban, ami egyszerre szórakoztat és elgondolkoztat.

Bemutató november 19-én, s onnantól a FÉM repertoárján szerepel az előadás – remélhetőleg – az elkövetkező évadokban.

Információ: http://www.femszinhaz.hu/iskolapelda.php

Forrás: FÉM Színház