BFTZ169 – Ünnepi Nagykoncert

Ünnepi nagykoncertet ad a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara fennállásának 169. évfordulója alkalmából. A november 17-i hangverseny műsorában szereplő szerzőket – Bartók, Kodály, Dohnányi, Mahler, Liszt és Orbán – és műveket mind szoros kapcsolat fűzi hazánk első hivatásos professzionális szimfonikus zenekarához, melynek első koncertje 1853 november 20-án volt Erkel Ferenc vezényletével. Az ünnepi hangversenyen Vajda Gergely irányításával idézik fel a Társaság nemzetközi viszonylatban is páratlan múltját, szólistaként az egyik legkiválóbb fiatal operaénekes, Horti Lilla lép színpadra.

Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Nemzetközi viszonylatban is páratlan múltra tekint vissza az Erkel Ferenc által 1853-ban alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara. A magyar zenekultúra legfényesebb évtizedeiben – Bartók, Kodály, Dohnányi, Mahler idejében – szinte minden fontos magyar zenei esemény az együtteshez fűződött. A novemberi ünnepi hangversenyen minden szerzőt és művet szoros kapcsolat fűz hazánk első hivatásos professzionális szimfonikus zenekarához.

Horti Lilla

Kultúrtörténeti esemény volt Schubert halálának 100. évfordulójáról megemlékező ünnepélysorozat, amelynek záróestjén először hangzott el az f-moll fantázia zenekari változata, az akkori elnökkarnagy, Dohnányi tollából. Bartók is e zenekar számára dolgozta át öt zongorakíséretes népdalát a Társaság 80. születésnapjára, és bár Kodály Zoltán a Marosszéki táncok zenekari változatát Arturo Toscanini ösztönzésére készítette el, itthon mégis a Filharmóniai Társaság játszhatta először. Mahler éppen a budapesti operaház igazgatójaként működött, amikor 1889-ben befejezte 1. szimfóniáját, természetesnek tartotta tehát, hogy új alkotását a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén mutassa be – ebben a korai változatban szerepelt még a később elhagyott „Blumine” tétel.

Varga Gergely

Az ünnepi műsorról nem hiányozhat a zenekar történetét meghatározó Liszt Ferenc sem, aki a humánumért, az emberiségért szenvedő hős szimbólumát látta Prométheuszban. S mivel az együttes az új magyar zene mindenkori elkötelezett támogatója, mindehhez egy kortárs magyar alkotás, a páratlanul egyedi stílusban alkotó, de a hagyományokhoz mégis mindig hűséges, Kossuth-díjas Orbán György új műve szólal meg. Az esten Vajda Gergely vezényel, szólistaként pedig az egyik legkiválóbb fiatal operaénekes, Horti Lilla lép színpadra.

BFTZ169 – Ünnepi Nagykoncert

(november 17., csütörtök, 19:30 – Zeneakadémia, Nagyterem)

Vezényel: Vajda Gergely karmester, Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző

Közreműködik:
Horti Lilla – Junior Prima, és Cziffra -díjas operaénekes,
és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Műsoron:
Schubert-Dohnányi: f-moll fantázia – zenekari átirat
Mahler: 1. (D-dúr) szimfónia („Titán”) – 2. Blumine
Liszt: Prométheusz – szimfonikus költemény
Orbán György: Szimfonikus finálé
Bartók: Öt népdal énekhangra és zenekarra, BB 71, op. 15
Kodály: Marosszéki táncok

További információ: https://bftz.hu

Forrás: BFTZ