Magyar Festészet Napja 2022

2022. október 15-én Szolnok négy legismertebb képzőművészeti helyszínén nagy sikerrel zajlott az idei Magyar Festészet Napja központi rendezvénye.

Bráda Tibornak ajánlva című kiállítás részlet © Nagy Katalin Matild

Az események az idén 120. évfordulóját ünneplő Szolnoki Művésztelepen kezdődtek: a Kert Galériában Nayg István Munkácsy-díjas képzőművész Részleges leltár című tárlata, majd a Rajzstúdió Galériában az idén korai hirtelenséggel elhunyt Bráda Tibor emlékére szervezett üvegfestészeti kiállítás nyílt meg. A két vernisszázst a telepen hagyományos Festebéd követte, ahol több, mint száz művész gyűlt össze, hogy a művészet hazai szentélyének ősparkjában közösen ünnepeljék a festészetet.

Nayg István: Részleges leltár enteriőr © Szabó Evelin
Nayg István: Részleges leltár enteriőr © Szabó Evelin
Festebéd – művészek együtt © Nagy Katalin Matild

A ragyogó jóidőben a művésztelepről gyalogszerrel tovább indulók a Damjanich János Múzeum Képtárát és Vaszary János műveiből összeállított különleges válogatást tekintették meg.

A múltbéli megmártózást követően az Aba-Novák Agóra Galériájába érve az Élő Magyar Festészet 2022 – Doyenek, középgeneráció, fiatalok című kiállításának Fiatalok szekció tárlatát friss bevezetőjével Fazakas Réka művészettörténész adta át a közönségnek, majd a tömeg a Szolnoki Galériába igyekezett, ahol a Doyenek és a Középgeneráció szekciója átgondolt kurátori koncepció által megépített, átfogó és a hazai festészet állapotát hűen tükröző kiállításba érkezett.

Aba-Novák Agóra Fiatalok szekció © Nagy Katalin Matild
Szolnoki Galéria Doyenek szekció – részlet © Vígh Virág

A megnyitó ünnepségen Verebes György a Magyar Festészet Napja elnöke és Szalay Ferenc Szolnok polgármestere mondott köszöntőt majd Pataki András a KIM helyettes államtitkára tartott rendhagyó és megrázó erejű előadást. Az rendezvény ünnepélyességét a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Kamaraegyüttese tette teljessé.

Verebes György köszöntője a Szolnoki Galériában © Vígh Virág
Pataki András előadása közben © Vígh Virág

A program záróakkordja a Magyar Festészet Napja ünnepélyes díjátadó gálája volt, ahol a Doyenek szekció Életműdíját Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész, érdemes művész, a Középgeneráció díját Regős István Munkácsy-díjas festőművész, a Fiatal generáció díját Jagicza Patrícia festőművész vehette át.

Lóránt János Demeter életműdíjas képe © Vígh Virág

A Magyar Festészet Napja egész októberben zajlik, kiállítóhelyek és művészek százai csatlakoztak idén is rendezvénysorozathoz, hogy közösen hirdessék a hazai festészet szeretetét.

www.festeszetnapja.hu