Családi alkotósarok – Vonalról vonalra – karcolatok és sablonok készítése

A „Vonalról vonalra – grafikai kalandozások” című kiállításunkhoz kapcsolódó családi napunkon öt grafikusművész linómetszetein és mezzotinto eljárással készült nyomatain keresztül régmúlt korok, irodalmi alkotások, szimbólumok és a képzelet világába kalandozunk. A tárlat megtekintése lehetőséget nyújt, hogy egy kicsit lelassuljunk, vonalról vonalra megfigyelve az aprólékosan kidolgozott részleteket.



A foglalkozást játékos tárlatvezetéssel és kreatív történetalkotással indul, majd a kiállított művekből inspirálódva a gyerekek és szüleik, nagyszüleik egy nyomda alap, ceruza, tempera és festékhenger segítségével maguk is kipróbálhatják a sokszorosító grafikai eljárás technikáját és elkészíthetik saját nyomatukat.

Időpont: 2022. október 22. (szombat) 10:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Ajánlott korosztály: 3–10 évesek

A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött az info@hegyvidekgaleria.hu e-mail címen vagy a +36 1 225-7160-as telefonszámon.

Tárlatfotó // Egressy Orsolya
© MOM Kulturális Központ – Hegyvidék Galéria

ÉRZÉKI ELŐADÁSOK / HALLÁSAz öt érzék allegóriái – interaktív művészettörténeti előadás-sorozat

A 17. században egy speciális képtípus jelent meg, amely az európai festészet történetében először ábrázolta az öt érzéket: a látást, a hallást, a szaglást, az ízlelést és a tapintást. Az érzékek megjelenítése hol egyetlen allegorikus jelenetben, hol egy ötrészes képsorozatban történt. Ezt a tematikát követve az ötrészes előadás-sorozatban elsősorban festészettörténeti példákon tekintjük át az érzékek különféle allegorikus és szimbolikus ábrázolásait. Valamint arra is kíváncsiak leszünk, hogy az érzékek ábrázolásai milyen kapcsolatban vannak az érzékiséggel? A második előadásban a hallással foglalkozunk, kiindulópontként tekintve id. Jan Brueghel és Peter Paul Rubens híres, „Az öt érzék” című képsorozatát 1617–1618-ból.

Az előadásokon a közönség interaktív módon nyilváníthat véleményt és szavazhat.

Előadó: Katona Júlia Magdolna művészettörténész

Időpont: 2022. október 25. (kedd) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 600 Ft, Hegyvidék Kártyával 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a Hegyvidék Kártya felmutatása kötelező!

Kép // Id. Jan Brueghel – Peter Paul Rubens: Hallás, 1617–1618 (Prado, Madrid)

Forrás: Hegyvidék Galéria