Koppány Attila: Város-Geometria

Szerző: Rajkó Andrea Fenya

A kiállítás lényegi tartalmára utaló címmel nyílt kiállítás október elején az óbudai Artézi Galériában. Az egységes szemléletű, erőteljes színvilágú, geometrikus formákból építkező anyagból sugárzik a biztos szaktudás, a fegyelmezett rend iránti igény, a technikai ismeretek pontos alkalmazása a közölnivalók érdekében.

Az 1947-ben született festőművész alapos előtanulmányok után lett rendszeresen kiállító művész, akinek alkotásait számos nemzetközi és hazai magángyűjtemény, múzeum őrzi. 1961 és 1970 között Székesfehérváron tanulta a szakmát a Derkovits Képzőművészeti Körben a Vasas Képzőművészeti Körben. 1966 és 1971 között a BME Építészmérnöki Kar Rajz és Formaismeretek Tanszékén tanult, ahol mesterei Boross Géza és Máriási Iván festőművészek voltak. A műegyetemen tanultak máig meghatározzák vizuális világképét, képalkotói módszereit, mint azt a mostani kiállításon is látható festményei is bizonyítják. Ehhez kapcsolódik, hogy az ezredfordulón Győrben a Széchenyi István Egyetemen létrehozta a vizuális művészeti képzést, egyetemi tanárként irányította a rajzoktatást. Alapítója a Győri Grafikai Műhelynek.

Első budapesti kiállításai – 1968 és 1970 Műegyetem. Rendszeresen bemutatta munkáit vidéki városokban (Győr, Székesfehérvár, Sárvár stb.). Rendezett európai városokban is kiállításokat: Erfurt, Graz, Sochaux). 2021-ben nyílt állandó kiállítása szülővárosában, Enyingben a Vas Gereben Művelődési Központban. Számos hazai és nemzetközi díjat kapott, sok művésztelepen dolgozott; rendkívüli aktivitásának köszönhetően az utóbbi időben több általa rendezett kiállításnak a kurátora. Munkabírása töretlen. Számos képzőművészeti társaság tagja, melyek közül jó néhányat maga hozott létre. Alapító tagja és elnöke a Magyar Képzőművészek a Világban Egyesületnek.

Tevékeny élete és a szerkezetre koncentráló, geometrikus elemekből építkező festészete harmonikus egységben van egymással. A győri Esterházy-palotában idén, 75. születésnapjára nyílt kiállítására három évtizednyi munkái bemutatása kapcsán fogalmazta meg. „én most ezzel próbálkozok, egy sajátos geometriát megalkotni. Egyelőre elég jók a fogadtatásai.” Erre tanúságtétel az Artézi Galériában most látható kiállítás, amely 2022.10.30-ig tekinthető meg.

Forrás: Artézi Galéria