Az ország legidősebb aktív színésznője: 94 évesen újra színpadra áll Csernus Mariann

A legendás Kossuth-díjas színésznő a Bethlen Téri Színházban adja elő a Vizsolyi Biblia 2.0. című estéjét.

© Hatházi Tamás

2017 után újra látható a Vizsolyi Biblia 2.0. című előadás Csernus Mariann tolmácsolásában. Az idén 94. születésnapját ünneplő legenda az elmúlt négy évtizedben eddig körülbelül 350 alkalommal adta elő saját szerkesztésű estjét, amit a tervek szerint a 2022/2023-as évadban három alkalommal láthat a Bethlen Téri Színház közönsége. Az első előadás november 2-án, 19:00-kor lesz a VII. kerületi teátrumban. A hírről a színház évadbejelentő sajtótájékoztatóján értesült a közönség. Az ország legidősebb aktív színésznője nem tudott személyesen részt venni a sajtótájékoztatón, de rendezőasszisztense, Navarrai Mészáros Márton személyesen juttatta el a Pesti Magyar Színház művésznőjének levelét, amit teljesen terjedelmében közlünk.

Tisztelt Közönség!

Valaki volt olyan kedves, hogy felhívta a figyelmemet arra, hogy 2017 óta nem játszottam a Vizsolyi Bibliát. Sem a Magyar Színházban, ahol 2006-ban újra bemutattam, sem másutt. Most felkértek rá, újból játszom, három alkalommal – ezúttal a Bethlen téren. Örülök neki, mert habár kilencvennégy éves leszek a következő hónapban, a kisujjamban van a teljes Újszövetség: a Bibliával kelek-fekszem.

Önálló estem két részből áll, nagyjából bő egy órát töltök színpadon. Az első részben az Elöljáró Beszéd, Mózes első könyve, a Bírák könyve, Sámuel első könyve, Dávid LI-ik Zsoltára hangzik el. A másodikban Ézsaiás Próféta könyve, Máté írása szerént való Evangéliom, majd János evangéliuma, végül Szent Jánosnak Jelenése következik. A lezárás változatlanul Pál első levele a korinthosziakhoz.

Csók,

Mariann

© Hatházi Tamás

A művésznő tavasz óta nem állt a világot jelentő deszkákon, de már gőzerővel készül a fellépésre; a napokban készült el a vadonatúj kosztümje, illetve vadonatúj képeket is késztettek róla a produkcióhoz. Az előadást a Bethlen Téri Színházon kívül Erzsébetváros Önkormányzata támogatja. A VII. kerület alpolgármestere, Szűcs Balázs református lelkész a sajtótájékoztatón hozzáfűzte; a kerület célja, hogy ilyen és ehhez hasonló színvonalas, kulturális programokat támogassanak a jövőben.

Az előadásról:

Károli Gáspár: Vizsolyi Biblia 2.0.

„Ez a Biblia a színész-emberé. Amit hallunk, Csernus olvasata, amit látunk az is csak az övé. Mégis mindnyájunké, attól az emberségtől, ami minden percében jelen van a színpadon. Szenvedélye s szenvedése is, és sokszor a humora. Az alig két órába átemelt töredékek egésznek tűnnek, mert a részletek egymásra épülnek. Csernus azt ragadja meg, amiben emberi helyzetet, emberi közlést talál és lényegeset. Amikor ember szól az emberhez és emberi, ha Isten beszél hozzánk”
(Tarbay Ede – Vigilia)

Rendező: Csernus Mariann
Főszereplő: Csernus Mariann
Rendezőasszisztens: Navarrai Mészáros Márton
Jelmez: Bakos Bogi
Fotó: Hatházi Tamás

Előadás hossza: 70 perc

Előadás időpontja: 2022. november 2; 19:00

Előadás helyszíne: Bethlen Téri Színház