A változás szimfóniája – invitáló Marton Szabolcs összművészeti koncertjére, a budai Átriumba

Szerző: Böjtös Kinga

A KVARK névre keresztelt háromrészes műsor alatt olyan zenei kísérlet részesei lehetünk, ami kilendít a komfortzónánkból és elrepít egy különleges, szürreális világba! Október 8-án este a budapesti Átriumban különleges effektek kísérik majd a félszimfonikus hangzást, valamint egy speciálisan erre az alkalomra készített mapping és egyedi fényfestés egyvelege alkotja meg a sajátos crossover világot. Egy univerzumot, ami először talán elidegenít, de végül elragad és magával sodor, akár egy tánc. Erre a közös táncra invitálja most a közönséget Marton Szabolcs zeneszerző és garantálja a nem mindennapi élményt!

– “Régóta élt bennem az elképzelés, hogy a szimfonikus zenéimet egyszer élőben is megmutathassam. Maga a KVARK egy hosszú folyamat eredménye. Azt mutatja be, hogy a kulturális elemek és a változás ereje együtt miként formálja a ma élő embert – ez az üzenet. Fontosnak tartom azt is, hogy a látvány és a zene tartalomban is passzoljon. A zene ugyanis, azt gondolom, a művészeti ágak között a legkevésbé tud egy mindenki számára konkrét üzenetet hordozni. Viszont az érzelmekre gyakorolt hatásával mégis körbe tudjuk járni azt, hogy mit élünk át, konkretizálás nélkül. Azt már maga a hallgató formálja meg, hogy ő pontosan mire gondol eközben.” – árulta el Marton Szabolcs producer-zeneszerző, akinek első debütálása dalszerzőként a ’Préda’ előadásához fűződik, amihez 2014-ben készített dalokat az Aurora Art felkérésére. Ugyanebben az évben indult az első saját zenekara is, a We are Infinite, amivel a budapesti Talentométer döntőjébe kerültek, illetve bejutottak a Hangfoglaló (akkori nevén Cseh Tamás) Program résztvevői közé is. 2016-ban ő szerezte a ’Vád’ című darab zenéjét, majd 2017-ben elkészítette első saját nagylemezét, amit második zenekarával a Hüge-vel jegyez. Azóta elsődlegesen színházi- és filmzenék szerzőjeként van jelen a magyar zeneiparban.

A KVARK  – mely eredendően elemi részecskét jelent – zenekara 12 főből áll: vonósok, fúvósok, valamint zongora, dob és basszusgitár szólal meg a három részes előadásban. A komplett zenekar minden alkalommal kifejezetten az adott koncertre állt össze, ahogyan a zenét illusztráló vetítés is direkt módon oda készül. A koncertre készülő egyedi audiovizuális installáció először látni engedi a saját lényünk mélyébe vezető útvesztő falait…

A KVARK tehát az emberi élet legelemibb részét mutatja be, a változás pillanatát. Azt a pillanatot, amiből naponta akár több ezer is megtörténik velünk, olykor szinte észrevétlenül. Tudjuk, hogy a létünk nem tarthat örökké. És mint mindennek, ami véges, tétje is van. Erre a dramaturgiára épít a három felvonásos előadás is. A zenei kísérlet szakaszai (elidegenedés, utazás/flow és megérkezés) azonos alaptételen nyugszanak: tartanak valahonnan és valami felé, végesek, hiszen előre meghatározott keretek között működnek. Akárcsak az élet. Egyedül az alkotás az, amiben örökké élhetünk.

Jegyek a koncertre: https://tixa.hu/atrium-kvark

Facebook esemény itt: https://fb.me/e/1ZvW35Ne0

Még több KVARK: www.kvark.torula.hu