A TELEKITANGÓval és a NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivállal folytatódik a Külkörút józsefvárosi programsorozata

Október 7. és 9. között kiállításokkal, tematikus sétákkal, vásári finomságokkal, egy valódi bolhapiaccal és egy igazi civil járdafesztivállal várják a Teleki téren, valamint a Népszínház utcában a látogatókat. Helyi erőket megmozgató zenés, kulturális és gasztronómiai események Józsefvárosban a környék lakosait éppúgy várják, ahogyan azokat is, akik szívesen zárnák a fesztiválszezont egy ingyenes és emberléptékű, underground hangulatú eseménnyel.

A Külkörút a kezdeményezők szándékai szerint megváltoztatja a Népszínház-negyedről alkotott képet. A várost megmozgató akció nem csak megszólítja a helyieket, de izgalmas programokat kínál minden budapestinek, és nem utolsósorban párbeszédet indít el a környék jelenével és jövőjével kapcsolatban. Idén nyáron a II. János Pál pápa téren a Kastner Kommunity mutatta meg, miért kúl a Blahán túl, és hogyan lehet a közterületet spontán, jó célokra használni. Most októberben teljes pompájában ünnepel majd a Külkörút, vagyis a nyolcadik kerület Blahán túli része. Az augusztusban indult józsefvárosi közérzetjavító akció két helyszínén, a Teleki László téren és a Népszínház utcában várják az érdeklődőket.

Kehrer Ádám, Petrik Bence, Széplaki Márk

Október 7. és 9. között több csomóponton is programok várják a látogatókat. A TELEKITANGÓ projekt Oltai Kata vezetésével egy új kulturális kezdeményezés első állomása, ami a Teleki tér “tangóságát”, egykori pezsgő, multikulturális vásártér jellegét megidézve hozza lendületbe a főváros egyik leggazdagabb helytörténettel rendelkező központját. Ennek a VIII. kerületi programsorozatnak a középpontjában a kulturális identitás, a helyi kötődések és a városi térhasználat állnak. Október második hétvégéjén Budapest egyik fantasztikus és kevéssé ismert terére hívnak minden érdeklődőt, hogy alaposabban felderíthessék annak történetét, találkozhassanak a Teleki tér lakóival vagy néhány, a kerületben működő civil szervezet munkatársaival. A park fái közé szerkesztett kiállításon megnézhetik Gáldi Vinkó Andi és Donka Panna portréit, amit a környék lakóiról készítettek, egy helytörténeti kiállítás pedig a Teleki tér történetét meséli el, melyet Sidó Anna múzeológus, Torma Tamás építészetkritikus és Bezsenyi Tamás kriminológus tematikus sétái egészítenek ki. Egy jó hangulatú, hamisítatlan bolhapiaccal nyit a szombati nap – ahol bárki eladhatja feleslegessé vált tárgyait –, és vásári finomságokkal is várják mindazokat, akik szeretnének többet tudni a tér és környékének múltjáról. A Tangó projekt a Sincerely Yours Space hosszútávú vállalása, mely – kortárs fotográfusok, építészettörténész, kriminológus, művészettörténészek és olyan intézmények bevonásával, mint Budapest Főváros Levéltára és a Józsefvárosi Múzeum, – a környék dokumentálását és feltérképezését tűzte ki célul – tudtuk meg Oltai Katától, az esemény szervezőjétől. A Külkörút programsorozat ötletgazdái várnak mindenkit, aki itt nőtt fel, itt élt vagy él, esetleg fényképei, dokumentumai vannak a környékről.

Oltai Kata

Ugyanezen a hétvégén, a kerület egy másik pontján tartják a szintén Külkörutas eseményt, a Nép-szín-ház Járdafesztivált, ami a gasztronómiát, a zenét és a civil jelenlétet helyezi a középpontba. Október 8-án és 9-én a Népszínház utca különböző pontjain zenés, kulturális és gasztronómiai eseményekkel találkozhatunk. A jó hangulatért – többek között – a Csángálló, a Hét-Hat Club, DJ Oldschool Peppino és a Nagy Világ Cru, Obadu (Nép DJ Live Set), az Unicumbia, az Ephemere, a Hakumba, a Lendvai Banda, a Gaska táncház, a BP Choro Club és a Verőköltő felelnek, 14 és 20 óra között két helyszínen is, a Kiss József és a Népszínház, valamint az Alföldi és a Népszínház utca sarkán. Az esemény főhadiszállása a frissen nyílt ZSÍR kocsma lesz, a Népszínház utca és a Kiss József utca sarkán. Ezeken a helyeken a közelmúltban szélesítették ki a járdákat, amiket az októberi hétvégén bátran birtokba vehet majd a közönség. A szervezők által készített gasztrotérkép segítségével jobban megismerhetik a látogatók a környék nemzetközi konyhát képviselő éttermeit. A NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztiválon a zenei és gasztronómiai programok mellett bemutatkoznak civil szervezetek is, például az esemény fő mozgatóereje, a Járókelő, akik az egészséges utcák koncepció népszerűsítését tűzték ki célul, de képviselteti magát A Város Mindenkié, a Kesztyűgyár, a Fedél Nélkül és az Első kézből a hajléktalanságról kezdeményezés is. A NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál Kehrer Ádám, Petrik Bence és Széplaki Márk, valamint a kerületben tevékenykedő Kjartan Code amerikai származású zenész közös ötletéből született meg. 

– Gyerekkoromban lehangolóbb volt ez a környék, de én akkor is szerettem, mert ez volt az otthonom. Azóta viszont rengeteg pozitív változás ment végbe, a terek zöldülnek, megjelentek a kézműves cukrászdák, kávézók, ahogyan a jó éttermek és büfék is. Egyre több turista fordul meg itt, illetve nő a kerületben az egyetemisták és a fiatal családosok száma is – mondta el Kehrer Ádám, a NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál egyik szervezője.

Aki nem tud személyesen részt venni a programokon, az akár virtuálisan is elmerülhet a környék hangulatában: a Külkörút közösségi oldalain magazinszerűen, fotókkal és videókkal mutatják be a környék történelmét, gasztronómiáját, etnikai sokszínűségét és felfedik Budapest autentikus, kevésbé kommercializálódott városrészének hétköznapi szépségeit. 

A NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál és a TELEKITANGÓ / Tangó projekt a Külkörút együttműködés része, mely a Budapest Tuning pályázat keretében, a Budapest Brand nZrt-vel együttműködésben valósul meg.

Külkörút

A Külkörút a kezdeményezők szándékai szerint megváltoztatja a Népszínház-negyedről alkotott képet. A várost megmozgató akció nem csak megszólítja a helyieket, de izgalmas programokat kínál minden budapestinek, és nem utolsósorban párbeszédet indít el a környék jelenével és jövőjével kapcsolatban. A projekt mögött a Rákóczi téren vintage boltot működtető Oltai Kata kurátor, művészettörténész, a Népszínház utcai kötődésű civil csapat Kehrer Ádám, Petrik Bence és Széplaki Márk, valamint a kerületben működő Kastner Kommunity kávézó és közösségi tér állnak. 

Teleki tér

A Teleki tér a Belvárostól lélektanilag távol, fizikailag azonban nagyon közel található, nyolcadik kerületi hatalmas és sok szempontból szimbolikus “be-nem-lakott” tér. A XIX. század közepétől vásártérként működött, különböző neveken. Akkoriban a város peremének számított, két pályaudvar közötti átmenetnek, a szegénység és a bűnözés stigmáit viselte magán. Mégis sokan megmaradtak ebben a városrészben, és virágzó multietnikus területté vált: Budapest harmadik legnagyobb zsidó közössége élt itt, de számos tót és német ajkú honfitársunk is. A vásártér, a bolhapiac után kapta a “Tangó” becenevet a legenda szerint, és az épületet, az azt körülvevő bódékat és árusaikat sokszor akarta valamilyen politikai akarat kisöpörni egy külsőbb kerületbe. A 2010-es évektől fokozatosan újították fel a közterületet, az itt álló csarnokot és a parkot. 2014-ben az Újirány vezetésével egy fontos közösségi tervezésen esett át a terület, azonban a város szövetébe nem sikerült igazán bekötni, sőt, még az itt lakók számára sem igazán ismert és kihasznált. 

Budapest Tuning

A Budapest Tuning segítségével 10 kisebb, 3 000 000 Ft-os projekt és 3 nagyobb, 10 000 000 Ft-os projekt valósul meg 2022-ben; a Budapest Bike Maffia tizennegyedikként kapott különdíjat, a teljes projekt összköltsége 60 000 000 Ft. A pályázaton 85 pályázó indult, a shortlistre húszan kerültek fel. A Budapest Tuning zsűrijében helyet kapott Eke Angéla színművész, Balogh Samu, Budapest főpolgármesterének kabinetfőnöke, Fazekas Dorothy, a Budapest Brand nZrt. gazdasági divízióvezetője, Somlai-Fischer Ádám, a Prezi társalapítója és Zsendovits Ábel, a Szimpla alapítója.

Külkörút facebook: facebook.com/kulkorut

Külkörút instagram: instagram.com/kulkorut

Sincerely Yours Space instagram: instagram.com/sincerelyyoursspace

Teleki Tangó instagram: instagram.com/tango_projekt

Külkörút youtube: youtube.com/channel/UCFvFL-pdCeocLHHX13P1gHQ

Külkörút események: https://linktr.ee/kulkorut

Forrás: Külkörút