A Budai Egyházmegye gyöngyszemei, Grábóc monostor

A híres szerb filantróp, Thököly Száva alapítványa a Budapesti Thökölyanum díszterme szerdán Gyuriry Diana és Dr. Golub Xénia grábóci monostorról szóló dokumentumfilm premier vetítésének adott helyet, melyen nem maradt üres ülőhely, de voltak akik állva nézték végig az alkotást.

Grábócon a Szent Mihály és Gábriel arkangyaloknak szentelt monostort a dalmáciai Dragović-monostorból áttelepült szerb szerzetesek alapították, amely a Peruć-tó mellett található, mindössze 20 km-re Knintől. Az 1585-ös török megszállás idején Dragović szerzetesei a mai Magyarország ezen részére menekültek, és megalapították a Grábóc monostort. Viharos múlt írta meg gazdag történelmét. Erdő ölelte tisztáson, Tolna Megyében, a két magyarországi szerb kolostor egyike emlékezik a jó és rossz napokra egyaránt. Mindezt a film készítői elevenítették meg a vásznon, beszélgetőpartnereik Lukijan budai püspök, Mitrofan szerzetespap a grabovaci monostor papja, Vukovits Koszta művészettörténész, a Szentendrei Szerb Egyházi Múzeum vezetője, valamint dr. Golub Xénia művészettörténész.

„Nagyon fontosnak tartjuk a magyarországi szerb nép gazdag kulturális és történelmi kincseinek modern, korszerű megörökítését és bemutatását, Elgondolásunk szerint ezt a Budai Egyházmegye gyöngyszemeiről szóló sorozaton keresztül tesszük, amiben a gyűjtést követően bemutatjuk 35 perces keretben a mai néző igényeihez igazodó dokumentumfilm formájában. Őseink életét tekintve és értékelve azt, amit Ők értünk tettek, ez csak egy apró hozzájárulásunk feléjük és mindenki számára azzal a törekvéssel, hogy megőrizzük kulturális és történelmi kincseinket, hitünket és identitásunkat a hazánk iránti tisztelettel” – mondták a film szerzői, Gyurity Diana és Dr. Golub Xénia.

A bemutatón számos előkelő vendég vett részt, Lukijan budai püspök, akinek áldásával valósult meg ez a projekt, a Budai Egyházmegye papjai és szerzetesei, Biljana Gutić Bjelica, Bosznia-Hercegovina budapesti nagykövete, Ivana Kunc, Szerbia Budapesti Nagykövetségének első tanácsosa, Simicskó István a KDNP (Keresztény Demokrata Néppárt) Képviselőcsoportjának elnöke, Alexov Lyubomir szerb parlamenti szószóló, nemzetiségi képviselők, Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke és helyettesei, valamint a magyarországi szerb intézmények vezetői.

„Nagyon vártam ezt a filmet, és nyugodtan mondhatom, hogy minden várakozásomat felülmúlta. Ezalatt a 35 perc alatt leköti a figyelmet, és a történet gyönyörűen bontakozik ki az első perctől az utolsóig. Ez a film professzionális és színvonalas, és úgy gondolom, hogy az állami televíziónak is sugároznia kellene, hogy minél többen lássák, milyen gazdag kulturális és történelmi kincseink vannak. Nagyon jó, hogy a film kétnyelvű, így nem csak a szerb közönségre szorítkozunk, hanem a magyarok is jobban megismerhetnek minket. Csak gratulálni tudok a szerzőknek, és azt kívánom, hogy e film után még sok ilyen alkotás szülessen, és a szponzorok gondolkodjanak el azon, hogy érdemes-e ilyen projekteket támogatni” – mondta Alexov Lyubomir szerb parlamenti szószóló.

Gyurity Diana és Dr. Golub Xénia

A film elkészítésében a Szerb Köztársaság Kulturális és Információs Minisztériuma is segített.

A film tele van érdekes információkkal, és a Budai Egyházmegye Levéltárában és Múzeumában őrzött, nagyközönség elől elzárt tárgyak egy része megtekinthető a filmben. Az egyik ilyen fontos tárgy a Grábóci krónika, melyet az alapítás óta a szerzetesek írtak. Két példány létezett a 18. századtól, az egyetlen megmaradt átiratot a Budai Egyházmegye könyvtára őrzi Szentendrén.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a filmet Szegeden is vetítik, szerbiai premierje ezt követően várható.
Ugyanezen az estén a Krug Galériában megnyílt az „Ikon” c. kiállítás az idei budapesti ikonfestő műhely alkotásaiból, a tárlatot Vesna Stanisavljević és Gyurity Milán képzőművészek nyitották meg. A kiállítás a következő két hétben várja a látogatókat.

Fotó: Az alkotók engedélyével

,