„Nem a gyerekeinktől válunk el” – Shona Innes: A szeretet olyan, mint egy fa!

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

2 éven felüli gyerekeknek ajánlja a Pagony Kiadó Ölelj meg! sorozatának legújabb kötetét: A szeretet olyan, mint egy fa! címűt. A szeretetről és az (el)válásról a gyerekeknek szólóan tiszta, tényszerűen egyszerű hangvételű Shona Innes pszichológustól származó szöveghez Agócs Írisz készített bájos illusztrációkat.

Shona Innes aprócska, már-már szűkszavú könyvei segítenek a gyerekeknek elfogadni az élet olyan kihívásait, mint amikor egy szerettükkel a mindennapi kapcsolatuk megszakad. Nem kevesebbet vállal a szerző, mint a sokszor még az érintett felnőtt családtagnak is csak segítőkkel elfogadható drasztikus változást: annak az elfogadtatását, amikor a szeretetből jó esetben közömbösség és nem gyűlölet lesz két ember között. Ez pedig nem csak az apró olvasókkal, de környezetükben bárkivel megtörténhet. Nagyszülővel, unokatestvérrel vagy baráttal. Így a könyvecske tágabb környezetre is értelmezhető.
Az Ölelj meg!-sorozat hetedik kötete tehát olyan hiánypótló alkotás, amely partnerként tekint az olvasójára, akkor is ha annak „magyar hangját” még valamelyik felnőtt családtag biztosítja.
Nagyon érdekes személyes momentum, hogy én magam is emlékszem nagyapám hangszínére és artikulálására, mikor nekem olvasott. Hogy aztán ezekből a hangulatokból táplálkozzam évtizedekkel később is.

Nem tudom megállni felnőtt társaim, hogy a kötet egyik, gyerekeknek szánt kulcsmondatát túlgondoljam:
„A szeretet egy kicsit olyan, mint egy fa. Mint a saját, külön bejáratú varázsfád, amire ha felmászol, és kényelmesen elhelyezkedsz az ágai között, onnan nézheted a világot.”

Engedjük meg gyerekeinknek hogy felmásszanak arra a fára, megbízzanak az ágaiban, hogy akkor is megtartja őket, ha éppen nem közvetlenül érintkeznek. Mert az ágai közül saját világukat is átláthatják, nem csak a külső környezetüket. De ehhez magunkkal is őszintén is szeretettel kell bánni, aminek része annak fel- és elismerése ha már őszintén valami másra vágyunk az életünkben. Ehhez a kötet utószavát jegyző Szél Dávid pszichológust idézzem: „egy párkapcsolat megszűnhet, de a gyerek iránt érzettek nem változnak”. Figyelem. Nem a gyerekeinktől válunk el. Tudom, hogy ennek megértéséhez is két ember kell. De talán soha nem késő átgondolni.

https://www.pagony.hu/termekek/a-szeretet-olyan-mint-egy-fa

,