A Cinemira pitchfórum – Hogy legyenek újra ifjúsági klasszikusaink

A Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál 2022. október 7-én veszi kezdetét népszerű szakmai programjával, a fiataloknak szóló filmtervek pitchfórumával. A profi forgatókönyvírók mellett idén újra kamaszok is prezentálják film- és sorozatötleteiket. Rekordmennyiségű, közel száz filmtervből választotta ki az előzsűri a legjobb filmterveket, amelyet szakmai és gyerekekből álló zsűri értékel és díjaz.

Az idén 5 éves Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy újjáélessze a magyar gyerek- és ifjúsági film műfaját hazánkban, ezért évről évre szakmai programokkal segíti a filmes és animációs szakembereket. A Cinemira harmadszorra rendezi meg a Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórumot, amelyen a legfrissebb, fiataloknak szóló film- és sorozattervek versengenek egymással a legjobbnak járó Aranymókus-díjért, valamint a 300 ezer forintos fődíjért. A program lehetőséget biztosít arra, hogy a forgatókönyvírók, rendezők és producerek egymásra találjanak.

A profi forgatókönyvírók versenye mellett idén másodszor a Junior Pitch Forumot is megtartják, ahol 19 év alattiak mutathatják be filmterveiket. A program célja, hogy kamaszok által hozott ötleteken alapuló forgatókönyvek is szülessenek, hiszen így a korosztályt valóban érdeklő témák lehetnek a fiataloknak szóló filmek és sorozatok alapjai. A kamaszok prezentációikat a Nemzeti Filmintézet Fast Forward és a Cinemira közös nyári workshopján fejlesztették filmes szakemberek segítségével. A Junior Pitch Forum szakmai zsűrijében Kis Hajni rendező, Gauder Áron rendező, Osváth Gábor producer, valamint a tavalyi Cinemira Pitch Fórumon felnőtt kategóriában díjazott Szoboszlay Eszter animációs rendező és a tavalyi felnőtt fődíjas, Felszeghy Ádám producer ülnek, akik visszajelzést adnak a fiataloknak a filmterveikkel kapcsolatban. A legjobb filmtervről kamaszokból álló zsűri dönt majd.

A fórum második felében hazai forgatókönyvírók és kreatív gondolkodók kapnak lehetőséget a fiatal közönséget célzó film -és sorozatterveik bemutatására. Idén közel 100 filmterv érkezett, ami azt jelenti, hogy van bőven a tarsolyban fiatal közönségnek szóló történet, ami filmes feldolgozásra vár. A III. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórumon idén 12 döntős adhatja elő ötletét rangos szakmai zsűri előtt. A pitch fórum felnőtt versenyzőinek terveit Ternovszky Béla, a Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottságának tagja, Fonyódi Tibor, a Nemzeti Filmintézet Forgatókönyv fejlesztési igazgatója, Svéd Péter, a DIGIC Productions senior kreatív producere, Romwalter Judit, producer, a Sparks kamera- és világítástechnikai szolgáltató cégvezetője, valamint Dombrovszky Linda rendező értékeli.

A legjobb filmtervről itt is gyerekzsűri dönt. A közönség szintén szavazhat kedvenc projektjére amely Aranymókus-díjat nyer. Külön díjat ad át a szakmai zsűri, a DIGIC és a Sparks.

A Cinemira szakmai napjának időpontja 2022. október 7., helyszíne a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni itt lehet: https://forms.gle/Rz5LqKm1ecR12SrT7

A szakmai napot hamarosan követik a fesztivál fiatal közönségnek szóló filmes programjai is. A Cinemira Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál kamaszoknak szóló Cinemira TEEN szekciójának vetítéseire 2022. november 18-20. között kerül sor a budapesti Corvin Moziban.

A program a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

, ,