Laukó Pál – Visszatekintés

Szerző: Rajkó Andrea Fenya

Az Artézi Galéria őszi évadjának nyitókiállításán Laukó Pál különböző technikákkal készített, szokatlanul egységes szemléletű munkái láthatók. Maga a megnyitó is eltért a szokványostól: a művész vállalta munkái bemutatását, külső szakember helyett saját magyarázatokkal közelítette a bemutató közönségét munkáihoz. Méltó társa az Artézi Galériát működtető Németh Géza képzőművésznek, aki a kiállítás kurátora és az igényes katalógus tervezője. Együttműködésük régóta tart, Laukó Pál többször is kiállított az Artéziben.

Kitűnő kommunikációs készségének és szervezőképességének köszönhetően nemcsak elismert, gyakran kiállító képzőművész, hanem budapesti (főleg újpesti és kőbányai) a Dunakanyarban élő, sokféle szemléletű, életkorú, tevékenységű művésznek szervez rendszeresen kiállításokat, több galériával működik együtt különböző tematikus bemutatók megszervezésében. Fontos számára, hogy saját és mások alkotásai is eljussanak a közönséghez és a visszajelzésekre figyeljenek. Számos társaság, egyesület, társaság, stúdió, festőcsoport tagja, nemcsak formálisan, hanem nagy lendülettel, aktivitással.

Az óbudai galériában négy csoportra osztotta ott látható munkáit: kartonra papírnyomatok, vegyes technikával készült struktúrák, olajképek és akvarellek. Színesek, dinamikusak, fénnyel telítettek, tele jelekkel, utalásokkal, szimbólumokkal. Nonfiguratív, absztrakt expresszionista művek, amelyek mégis jogosan viselnek a konkrét látványélményekre utaló címeket – Város, Hangszerek, Éjszakai lidércek stb. Igényes felületkezelés jellemzi, így akik esztétikai élményre vágynak, biztonsággal válogathatnak a klasszikus hagyományokhoz kapcsolódó, annak szemléletét őrző alkotásaiból.

Reméljük, továbbra is létrehoz alkotótelepeket és ahhoz hasonló kiállítást, amit 2020 februárjában rendezett az Artézi Galériában Találkozások címmel nyolc művésznek.

A kiállítás 2022. október 5-ig tekinthető meg.

Forrás: Artézi Galéria