A II. Ipar és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon utóélete

Közel 20.000 fő tekintette meg a 2022. április 8. és szeptember 4. között bemutatott Közös tér | II. Ipar és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon kiállításunkat, ahol több, mint 300 művész az elmúlt 5 évben készült 600 alkotása volt látható, 2000 m2-en és több, mint 50 monitoron a Műcsarnokban.

Négy alkotói generáció képviseltette magát, a szakmák doyenjeitől a pályájuk elején álló tehetségekig. A Műcsarnok által felkért kurátor, Szilágyi B. András munkáját a „2022 Az Üveg Nemzetközi Éve” programsorozathoz kapcsolódva Balogh Eleonóra társkurátor, főszaktanácsadókként pedig Ducki Krzysztof, Fusz György, Harmati Hedvig, Kálmán László, Liszka Tamás, Szenes István és Tóth Fruzsina segítették, a kiállítás megvalósításában a Műcsarnok szakmai együttműködő partnere a Bohus-Lugossy Alapítvány volt.

A kiállítást számos exkluzív tárlatvezetés, koncert, mobil üveghuta program és kreatív foglalkozás kísérte, vendégeink voltak többek között Györgyi Anna és Kiss Csaba, az InFusion Trio, Kézdy Luca, Novák Péter, Salgó Viktória, Szamosi Zsófia, Szinetár Dóra és Makranczi Zalán, a Trio Arrabal és Varga Viktória.

Számos szakmai vezetést követően a finisszázs hetében kerekasztal beszélgetést tartottunk neves ipar- és építőművészek – Csavarga Rózsa, Szabó Levente, Hefter László, Krizsán András, Botzheim Bálint, Kovács Csaba és Nagy Csaba részvételével – Balogh Eleonóra vitavezetésével.

A kiállítás zárását követően – a tárlat látványvilágának és berendezésének alapját képező téglaegyüttes egy részét Műcsarnok felajánlotta a Máltai Szeretetszolgálat javára.

A téglák, melyeket a Műcsarnok is támogatásként kapott kiállításhoz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által megvalósuló „Monori Jelenlét Program” munkáját fogják segíteni a Biztos Kezdet Gyerekház bővítésében.

A II. Ipar és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon a továbbiakban virtuális sétán érhető el: http://mucsarnok.hu/panoramafoto/szalon2022.

A séta kibővített változata is elérhető egy jelképes összegű e-belépőjeggyel: https://jegymester.hu/production/60574/mucsarnok-virtualis-seta-extra-ii-ipar-es-tervezomuveszeti-nemzeti-szalon/6000646, ahol nem csak a tárlat hangulatát mutatjuk be, de 100%-ban bejárhatóvá tesszük azt és minden kiállított mű és adatai is külön-külön előhívhatók.

A tárlatot külön honlap is feldolgozza: https://iparmuveszet2.nemzeti-szalon.hu/
A Magyar Művészeti Akadémia és a Műcsarnok által közösen rendezett korábbi nyolc Nemzeti Szalon külön honlapjai a http://nemzeti-szalon.hu/ gyűjtőoldalon keresztül érhetők el.

Forrás: Műcsarnok