Szeptember 25-ig látogatható az Art deco Budapest kiállítás

Szeptember 25-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállítása. A tárlat különleges plakátokat, bútorokat, öltözékeket, filmeket, városi tereket bemutatva nyújt átfogó képet a két világháború közötti korszak jellegzetes vizuális kultúrájáról. A kiállítás középpontjában a magyar art deco művészet, kiemelten a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll. A több mint 250 kiállított műtárgy zöme nagyon ritkán szerepel kiállításon, vagy olyan, amit még soha nem láthatott közönség.

Fotó: Deutsch Ernő József: Tiller görlök: világvárosi látványosság a Páris királynője című film revűben, 1927
papír, litográfia 63×95,5 cm Kunossy, Budapest OSZK Kisnyomtatványtár ltsz.: PKG.1927/10

A tárlathoz kapcsolódó Dancing 1925 – Magyar művészek a párizsi éjszakában című kamarakiállítás szintén szeptember 25-ig várja a látogatókat. A tárlat az 1920-as évek párizsi éjszakai életét mutatja be három magyar művész szemszögéből: Vértes Marcell, Vaszary János és Vadász Miklós művei Párizs mulatóinak vibráló hangulatát idézik meg.

Fotó: Vértes Marcell: Dancing album, 1925 körül, lap az albumból, papír, színes litográfia, GF 194, Szépművészeti Múzeum – Grafikai Gyűjtemény

Szeptember 21-én a Borszerda esten, a tárlatok esti nyitva tartással 22 óráig látogathatók. Ezen az estén az Art deco kiállításban több tárlatvezetés is  várja a közönséget: Winkler Nóra és Topor Tünde az art deco plakátokon megjelenő új nőképről mesél, Bárdi Sára művészettörténész az Art deco a nagy Gatsbyn túl címmel tart vezetést. Az art deco művészetéről Bellák Gábor művészettörténész tart előadást.

Forrás: MNG