Irodalmi fesztivállal kezdődik az ősz Erzsébetvárosban – Itt a MAGYAR – ÉLET!

A 2022. szeptember 22-24. között megrendezésre kerülő MAGYAR – ÉLET Irodalmi Fesztivál célja, hogy párbeszédet teremtsen irodalomkedvelők és a drámaírás, valamint pályakezdő drámaírók és a kortárs magyar irodalom nagyjai között. A fesztivál meghívott vendégei Parti Nagy Lajos, Závada Péter, Fekete Ádám és Kárpáti Péter írók, akikkel a magyarsághoz és magához az élethez fűződő viszonyukat lesz lehetőség megvitatni interaktív felolvasóest keretében. Az eseménynek van még egy érdekessége: a színpadra, és a színfalak mögé, pályázati úton is bekerülési lehetőséget biztosított, így 4 fiatal pályakezdő szerzővel is megismerkedhetnek az érdeklődők, akik nyilvános műhelymunkán fejlesztik majd szövegeiket.

A Fiatal Drámaírók Háza, a Tér 12 Kulturális Egyesület, az RS9 Színház és Erzsébetváros önkormányzata közös szervezésében megvalósuló fesztiválnak az RS9 Színház Vallai kertje ad otthont. Az első nap a MAGYAR hívószó lesz a középpontban, a második nap az ÉLET témában lesz lehetőség elmerülni, végezetül egy fesztiválzáró fórum keretein belül eldől majd, hogy melyik egyfelvonásos dráma nyeri el leginkább a közönség és a szakmai zsűri tetszését.

A 4 döntős: Keményfi Eszter Crescendo-Corona, Noblet Péter Látlelet, Komáromy Bese Ömleng, és Pinthér Anna Kék Pillangó című alkotásai. A műveket a meghívott szerzők és Erzsébetváros irodalmi ösztöndíjasainak visszajelzései alapján, nyilvános műhelymunkán készítik fel az esti előadásokra. A munka során az érdeklődők bepillanthatnak abba a folyamatba, aminek során az írott szövegből színpadi szöveg lesz. Ezt követően a meghívott vendégek műveiből hallhatnak a nap témája köré rendezett részleteket, melyet beszélgetés követ a neves szerzőkkel, inspirációjukról, élményeikről.

„Nagy öröm számunkra, hogy már ismert írókkal működhetünk együtt, az est fénypontja azonban, a tehetséggondozás jegyében, a fiatal szerzők szövegeinek bemutatása a közönségnek. Fontosnak tartottuk, hogy egy olyan alkalmat hozzunk létre, ahol lehetőség nyílik pályakezdő, és már ismert írók találkozására, párbeszédére”nyilatkozta Horváth Benji, a Fiatal Drámaírók Házának alapítója.

A friss kortárs szövegeket kedvelők a Fiatal Drámaírók Házának 2021/2022-es, Kaptár című antológiáját is megvásárolhatják a helyszínen, valamint viszontláthatják legjobbnak ítélt szöveget a Tér 12 Kulturális Egyesület 2023/2024-es évadában, egész estét színdarabbá bővítve. A fesztiválra meghívott ismert szerzők szintén dedikálnak a helyszínen.

Irodalom, tehetséggondozás, és a magyar kultúránk iránt érdeklődőknek egyaránt ajánljuk a részvételt, találkozzunk a Vallai kertben!

A fesztivál teljes programja és további részletek az esemény Facebook oldalán érhetők el.

,