A Gólya hozza a hatodik Ukmukfukk Zinefesztet

A hazai és külföldi kis kiadók, print- és zinekészítők eseménye az Ukmukfukk Zinefeszt, melyet hatodszorra rendeznek meg. Idén a Gólya ad otthont a fesztiválnak szeptember 17-én és 18-án.

Az Ukmukfukk Zinefeszt hét éve indult azzal a céllal, hogy lenyomatot adjon a magyar zinekultúra aktuális állapotáról. Ugyanakkor nemzetközi kontextusba is helyezte a hazai készítőket azáltal, hogy párbeszédet hozott létre a Magyarországra látogató külföldi alkotókkal, aminek eredményeként kölcsönösen inspiratív együttműködések jöttek létre egy európai szubkulturális platform részeként.

Részben ennek köszönhetően az elmúlt években komoly változáson és növekedésen ment át a hazai zine-szcéna, a tavalyi eseményt a hazai alkotóknak szentelték a szervezők. Idén viszont ismét nemcsak magyar, hanem külföldi alkotókkal és kiadványaikkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Az eseményre már szeptember 16-án, pénteken ráhangolódhatunk: 16 órától bemelegítő kiállításmegnyitó és sörözgetés lesz a Kisüzemben, ahol a pécsi Drukker tagjai állítanak ki csodás printeket (ezeket a hétvégi vásáron lehet majd megvenni).

A vásár mindkét napon 12 és 19 óra között látogatható, a belépés díjtalan. Szombaton 20 órától a Denevér, a Hexa és a Dehidratált Fejek adnak koncertet, illetve Szovjet, Jim Hate és Spatterer dj-znek. Az eseményre 2000 forint a belépő, mellyel a fellépőket lehet támogatni. Vasárnap napközben Johnny Drama, DJ Seso, DJ Boris és Valentino Jacuzzi szolgáltatja a zenét, 19:30-tól pedig a Microdosemike lép fel.

Szombaton a vásár mellett a Hecto workshopon is részt lehet venni. A hectograph, azaz zselé nyomat, vagy régi magyar nevén százszorosító az egyik legegyszerűbb másolási módszer, az 1800-as években a litográfia legolcsóbb alternatívájának számított. A neve (hecto) onnan ered, hogy elméletileg 100 darab másolat készíthető egy stencilről. Az eredetileg iskolai dolgozatok másolására, templomokban és a science fiction fanzinek készítésére használt technikát az érdeklődők is kipróbálhatják az Ukmukfukkon. A workshopon rövid tervezgetés után mindenki készíthet egy saját mintát, amit aztán a zselélappal 10-15 példányban is lemásolhat. A foglalkozáshoz semmilyen eszközt nem szükséges hozni. A workshopon maximum 10 fő vehet részt, melynek díja 3000 forint. Jelentkezni az ymy@drukker.org email címen lehet.

A vásár két napján az alábbi alkotók kiadványaival találkozhatnak az érdeklődők: Anh Ngo (Hollandia) I ARSGRAFICA I Atleastitscute I Aula.co I Balogh Mirjana, Orosz Rebeka, Visnyai Zoltán, Szombathy András, Zajácz Petra I Budapest Pride I četrdesmit grād (Lettország) I Csirimojó I Daniela Palova (Szlovákia) I Deposit I Dorka Harsányi I Drukker I Élő-halott I Eva Jaroňová (Csehország) I Friss Összművészeti Formáció / Föf csoport I Fuss Productions I Góg Emese (Gondnok) és Török Ádám (Odd Number of Eyes) I Háttérzaj I Hegyező I Halszájoptika Képirodalmi Hálózat I Hurrikán Press I ISBN könyv+galéria I Jelen! Diákkiadó I Jumătatea plină (Románia) I Kovács Borbála (Románia) I Kudla Press (Csehország) I Lemony I Matrijarsia (Szerbia) I Media Design Eger hallgatóinak a zinejei I Mimcza I MIMMI I Osgyán Anna és Herkli Mátyás Barnabás I Q KépregényÚjság I Radics Marci, Cselőtei Zsófia I Raketa Studios I Sacrestia I Salami I BPzines I Subconscious Tails I Symposion Kiadó I Veeletlen I Veszélyes Kölykök I Vulkán I Zabella Zine I Zina I ZINE KLUB I Zováth Zsófia I Zsuffa Zsanna & Vásárhelyi Áron

Tehát szeptember 17-18., Gólya, Ukmukfukk Zinefeszt! A részletes program az esemény Facebook-oldalán olvasható.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/368403725482300

Ukmukfukk Facebook: https://www.facebook.com/ukmukfukkzinefeszt

Forrás: Daazo