Nádas Péter Budapestje

Nádas Péter 1942. október 14-én született Budapesten. A Nádas Péter Budapestje eseménysorozat keretében 2022. szeptember 30. és október 2. között a szerző életműve által inspirált programok várják az érdeklődőket, melyekkel a Budapest Brand és a Jelenkor Kiadó az idén 80. születésnapját ünneplő írót köszönti.

„S így aztán már kicsi gyerekként, még nem jártam iskolába, elég világosan érzékeltem azokat a mérhetetlen különbségeket, repedéseket, réseket, árkokat és szakadékokat, szülővárosom bonyolult, sokszorosan behatárolt, mégis összefüggő családtörténeti topográfiáját,  amely a túlélő szokásrendek és az egyéni adottságok mentén fűzte össze és választotta el a város különös emberi tenyészeteit; az oldás és a kötés azonban szigorúan a szóbeliség mögött, saját konvencióitól mintegy elszigetelve vagy fedetten működött. Ma már világos, hogy ettől a mély és banális ismerettől, az emberi tenyészet kapcsolati hálójának ismeretétől van az embernek egyáltalán szülővárosa, s ezért nem tudja aztán egyetlen más várossal a sajátját felcserélni.”

E sorokat Nádas Péter Világló részletek című memoárjában olvashatjuk. Az 1942. október 14-én, Budapesten született írót idén ősszel több európai főváros is ünnepli, elsőként Budapest köszönti. A Nyugati tér blogon egy hosszabb írást https://nyugatiter.blog/2022/09/nadas-peter-budapestje/ találhatnak az eseményről – Nádas-idézetekkel.

A részletes programot https://enbudapestem.hu/nadaspeterbudapestje érhetik el.