Múlt, jelen és jövő – olasz gyerekkönyv-illusztrátorok és a roma képzőművészet generációit mutatják be a Deák17 Galéria őszi kiállításai

Az ősz beköszöntével a budapesti Fashion Streetről nyíló Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria két új ingyenesen látogatható kiállítással várja az érdeklődőket. A Galéria két kiállítóterében újra felfedezhetjük, milyen sokszínű is a világ: a GENERAZIONI című kiállítással az elmúlt évtizedek legjobb olasz gyerekkönyv-illusztrációinak mesés világába csöppenhetünk, a KAPUŐR című tárlattal pedig a hazai roma képzőművészet jelenét és jövőjét ismerhetjük meg közelebbről. 

GENERAZIONI – Az elmúlt évtizedek legjobb olasz illusztrátorai

Alkotó: Marco Somà

A Deák17 nagy kiállítóterében nyíló GENERAZIONI kiállítás a legjobb olasz gyermekkönyv illusztrátorok munkáit mutatja be több generáción keresztül napjainkig. Munari interaktív történeteitől Innocenti aprólékosan kidolgozott, festői fantáziavilágán át az ezredfordulós nemzedék tarka képkönyveiig vezeti a látogatót az elmúlt száz év olasz illusztrációi között. A tárlaton mintegy száz gyermekkönyv is szerepel, amit végig lapozva ki-ki meggyőződhet róla, hogy valóban érdemes Olaszországra figyelni.

A PesText világirodalmi fesztivállal együttműködve megvalósuló kiállítást Rofusz Kinga illusztrátor nyitja meg szeptember 7-én 18:00 órakor. Az egyéni látogatók mellett a Deák17 Galéria pedig iskolai osztályokat is örömmel vár, hiszen a szokásos módon több múzeumpedagógiai foglalkozással is készül három különböző korcsoportnak.

A kiállítás október 13-ig tekinthető meg.  

KAPUŐR – A roma képzőművészet jelene és jövője

Alkotó: Kunhegyesi Ferenc

Kevés alkalom nyílik arra, hogy betekintést nyerjünk a kortárs roma képzőművészetbe, a KAPUŐR tárlat szerencsére pont ezt a hiányt pótolja a RomKult Alapítvány tehetségtámogató programjának bemutatásával. A roma képzőművészet Péli Tamás iskolateremtő festészetéből eredő tradícióinak folytatója, Kunhegyesi Ferenc a legfiatalabb generáció számára tölti be a kapuőr szerepét, amikor mentorként támogatja az ígéretes képzőművészek útkeresését. Mester és tanítványai közös kiállításán az egyetemesség a kulcsszó: témáikban általános emberi értékeket hirdetnek, és globális problémákat boncolgatnak, amelyek összefogásra ösztönözhetnek bennünket.

A tárlat megnyitója szeptember 3-án, szombaton 11:00-kor lesz, ahol Balogh Tibor grafikus, képzőművész, Rózsa Mónika, a RomKult Alapítvány művészeti vezetője, és Csányi Dávid színművész is közreműködik.

A kiállítás október 5-ig tekinthető meg.  

További információ:

https://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/generazioni/

https://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/kapuor/

Forrás: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

,