Már kapható a boltokban a Chaplintől Pókemberig című kötet

Már kapható a boltokban a Filmanatómia-sorozat nyolcadik kötete. A Chaplintől Pókemberig – Filmműfajok társadalomtörténete című könyv filmműfajok társadalomtörténeti áttekintésével foglalkozik. Olyan népszerű zsánerekről esik benne szó, mint a vígjáték, a sci-fi, a fantasy, az akciófilm, a katasztrófafilm, a kalandfilm, a képregényfilm és a háborús film. Valamennyi műfajnak több évtizedes története van, nagyszámú filmpéldával a múltból és jelenből egyaránt. A kötet átfogó képet kíván nyújtani a tárgyalt műfajok társadalomtörténetéről a kezdetektől napjainkig. Rajongók és laikusok számára egyaránt hasznos olvasmány.

A műfajiság fogalma egyidős a film születésével. Már a filmgyártás hajnalán felmerült az elkészült alkotások kategorizálási igénye, egy olyan szempontrendszer, amely révén a nézők könnyebben tájékozódhatnak a filmek sokasága között, és segítséget kaphatnak az ízlésükhöz legközelebb álló alkotások kiválasztásában.

Jelen kötet a filmműfajok társadalomtörténeti áttekintésével foglalkozik. Olyan népszerű zsánerekről esik benne szó, mint a vígjáték, a sci-fi, a fantasy, az akciófilm, a katasztrófafilm, a kalandfilm, a képregényfilm és a háborús film. Valamennyi műfajnak több évtizedes történetisége van, nagyszámú filmpéldával a múltból és jelenből egyaránt. A kötet átfogó képet kíván nyújtani a tárgyalt műfajok társadalomtörténetéről a kezdetektől napjainkig.

A Chaplintől Pókemberig – Filmműfajok társadalomtörténete a Filmanatómia-sorozat korábbi könyveihez hasonlóan ezúttal is értő közönség és a műkedvelő laikus számára egyaránt olvasmányos és szórakoztató formában, számtalan ismert film segítségével kívánja bemutatni és a nézőhöz/olvasóhoz közelebb hozni a manapság legnépszerűbb, legismertebb filmműfajokat.

A Filmanatómia-sorozat elsődleges célja, hogy olvasmányos, laikusok számára is élvezhető műfajelemző és filmtörténeti kalauzként szolgáljon a tömegfilmek rengetegében, miközben szakmai, tudományos mélysége révén oktatási segédanyagként is forgatható legyen a közép- és felsőfokú oktatás filmes képzéseiben.

A kötet szerzője, Dr. Kárpáti György, habilitált egyetemi oktató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, a Filmanatómia sorozat szerkesztője, több filmes kötet szerzője, szerkesztője. Fő kutatási területe a műfaji film.

A Chaplintől Pókemberig – Filmműfajok társadalomtörténete a nagy könyvesbolt hálózatokban és alternatív terjesztőhelyeken egyaránt kapható 3990,- forintos áron.

A filmvetítésekkel egybekötött rendhagyó könyvbemutatóra a szerző jelenlétében és közreműködésével, szeptember 16-án, csütörtökön 17 órai kezdettel kerül sor az Art+ Cinemában (1073, Budapest, Erzsébet körút 39.), amelyen a Chaplintől Pókemberig könyv akcióval egybekötve vásárolható meg.

,