Évadot nyitott a Budaörsi Latinovits Színház

„Az előre nem látott nehézségek, de a nagy lehetőségek évada is lesz ez az előttünk álló” – hangzott el a Budaörsi Latinovits Színház szeptember elsején megtartott évadnyitóján. Az ünnepélyes keretek között zajlott sajtónyilvános eseményen beszédet mondott Wittinghoff Tamás, Budaörs város polgármestere, valamint Berzsenyi Bellaagh Ádám, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója.

© Borovi Dániel

Budaörsnek közel negyedszázada van saját színháza, amire mind a városvezetés, mind az itt élők méltán büszkék. Mint ismert, a Budaörsi Játékszín 1998-ban nyitotta meg kapuit Éless Béla vezetésével, majd 2013-ban a teátrum felvette a Budaörsi Latinovits Színház nevet. Az átnevezés egyszersmind profilváltással, új művészi irányvonalak kijelölésével is járt.

Az akkor megfogalmazott cél az volt, hogy egy minden szempontból professzionális színház működjön Budaörsön. E cél mostanra teljes mértékben megvalósulni látszik, és a teátrum a megkezdett úton halad tovább. A színház a most kezdődő, 2022/2023-as évadban jubilál új nevével, ennek apropóján, a Latinovits 10 emlékév keretein belül több nagyszabású bemutatót terveznek, előadásaikhoz kapcsolódóan pedig számos különleges – jelenléti és az online térben megvalósuló – programmal készülnek. Az évad további újdonsága egy művészeti tanács létrejötte, amely a színházban folyó munka szakmai színvonalát felügyeli és egyengeti majd.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere elsőként arról beszélt, mennyire fontos a városnak a Budaörsi Latinovits Színház megléte. Rátérve a jelen gazdasági körülményeire, valamint a városra nehezedő financiális problémákra, Wittinghoff kiemelte, hogy bár nehéz időszak előtt áll Budaörs, a városvezetés mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ne kelljen lemondania egyik első számú és emblematikus kulturális intézményéről.

© Borovi Dániel

Nehézségek, kihívások és új célok

A nehézségekkel kapcsolatban Berzsenyi Bellaagh Ádám, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója így fogalmazott: „Nekünk itt, a színházban az a dolgunk, hogy ne mismásoljunk, hanem a valóságot mutassuk be. Egy nehéz világ az, amiben élünk. Egy súlyosabbnál súlyosabb problémákkal és komolyabbnál komolyabb kihívásokkal terhelt időszak az, ami előttünk áll, évadtervünk pedig erre reflektál. Darabjainkban olyan világot mutatunk be, amiben a pénzéhségnek, a korrupciónak és a kapzsiságnak nincsen határa. Egy olyan világot, amiben a kis közösségekben a gyűlölködés és az acsarkodás a legjellemzőbb magatartás. Egy olyan világot, amelyben egyesek a háborúból és mások szenvedéseiből próbálnak nyerészkedni. Egy olyan világot, ahol a családokban nincsen szeretet, ez pedig végeredményben gyilkossághoz, sőt, tömeggyilkossághoz vezet. Ugyanakkor egy olyan világot is szeretnénk megmutatni, amiben a sok svindli és játszma ellenére a szerelmesek végül mégis megtalálják a boldogságukat. Ahol egy magára hagyott, beteg kisfiú minden erejét összeszedve végül képes lábra állni és önállóan visszatalálni a szüleihez. Ahol a gyűlölködés ellenére egy igazán fontos pillanatban az emberek végül képesek ajtót nyitni és befogadni a menedékkérőket, és ahol a legsúlyosabb bűn elkövetése után is felsejlik a megbocsátás és a feloldozás lehetősége.”

© Borovi Dániel

Infrastrukturális fejlesztések

A színházvezető büszkén számolt be a teátrum infrastrukturális fejlesztéseiről is. Mint mondta, többéves egyeztetés eredménye, hogy az önkormányzat elkezdte megépíteni a színház raktárát, amiben végre az időjárástól függetlenül és biztonságos módon, rendeltetésszerűen tudják majd tárolni a jövőben a díszleteket és a jelmezeket. Továbbá önerőből, a Jókai Mór Művelődési Házzal együttműködve, különféle átcsoportosítások révén az évadkezdésre megújították a színpadot, többek között a portált, ezáltal nagyobb és jobban használható lett a tér. Megújult a komplett nézőtér, és mivel mostantól soronként emelkedik, javult a nézőtéri láthatóság is. Fejlesztették a fénytechnikát és a falakban a kábelezést, az elektromos elosztó cseréjével pedig elhárult az üzemzavarok és zárlatok veszélye.

Szakmai sikerek és eredmények

Berzsenyi Bellaagh Ádám ezt követően rátért arra, hogy mostanra egyértelműen látszanak a tíz évvel ezelőtt választott művészi irány eredményei. Mint mondta, mind a szakmában, mind a közönség visszajelzései szerint jó a híre a teátrumnak, „mostanra senkinek sem kell elmagyarázni, hogy mi a Budaörsi Latinovits Színház”. Mondandóját alátámasztandó, örömmel számolt be arról, hogy Hartai Petrát, a társulat egyik állandó tagját a legjobb női főszereplő díjára jelölte a Színházi Kritikusok Céhe a 2021/2022-es évadban, a Katharina Blum elvesztett tisztessége című előadásban nyújtott alakításáért, Az osztály vesztese című produkció pedig a  legjobb ifjúsági előadás kategóriában került be a legjobb három közé. A díjról októberben döntenek majd a színikritikusok. A színház Szentivánéji álom című előadása volt a Városmajori Színházi Szemle nyitódarabja augusztus végén, az Apa anya fiú lány című tantermi előadás pedig Stockholmba megy vendégjátékra októberben. Az Emil és a detektívek című családi musical a székesfehérvári Vörösmarty Színház bérletes előadása lesz az új évadban, az Alföldi Róbert által színre vitt Székely Csaba darab, az Öröm és boldogság pedig akkora visszhangot vert, hogy jövőre átveszi a Centrál Színház.  

A 2022/23-as évad

Az évad az Öröm és boldogsággal indult szeptember 2-án. De repertoárban marad Máté Gábor rendezése, a Katharina Blum elvesztett tisztessége is Hartai Petrával a főszerepben, a Fehér Balázs Benő-féle Szentivánéji álom és a Koldusopera, a Pelsőczy Réka rendezte Vadászat és Berzsenyi Bellaagh Ádám Rekviem egy álomért rendezése is – a színház egytől egyig nagy sikernek örvendő előadásai. A gyerekeknek a felújított Ebcsont és nyúlcipő, valamint A Négyszögletű Kerek Erdő című előadásaival készül a teátrum, de műsoron marad a Wéber Anikó regénye alapján készült, már említett Az osztály vesztese is.

Bemutatók

A színház hat új bemutatóval készül a 2022/23-as évadra, és már javában zajlanak a próbái az első idei premierelőadásnak. Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című komédiát a Budaörsön először – és valószínűleg nem utoljára – dolgozó Mohácsi János viszi színre. Csiky Gergely egyik legsikeresebb színművét, A proletárokat a Mohácsi testvérek, Mohácsi János és Mohácsi István átdolgozásában élvezhetjük majd, az előadásban Spolarics Andreát, Hartai Petrát, Böröndi Bencét, Mertz Tibort, Ilyés Róbertet, Fröhlich Kristófot, Chován Gábort, Alberti Zsófit, Lugosi Györgyöt, Bohoczki Sárát, Szőts Orsit, Bregyán Pétert, Takács Zalánt és Páder Petrát láthatja a közönség.

Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony mellett tovább öt új bemutatóval készül a teátrum. Decemberben Varsányi Anna Az eprésző kislány című előadása debütál Alföldi Róbert rendezésében, jövő februárban Zsótér Sándor Bertolt Brecht-rendezése, a Kurázsi mama és gyermekei érkezik, áprilisban pedig Berzsenyi Bellaagh Ádám viszi színre a Beszélnünk kell Kevinről című regény színpadi adaptációját. Premierje lesz továbbá egy ifjúsági előadásnak, A kutya különös esete az éjszakában címűnek Csábi Anna rendezésében, valamint a Bűn és bűnhődés című tantermi előadásnak Varsányi Péter rendezésében.

Forrás: Budaörsi Latinovits Színház