Végigturnézta a nyári fesztiválokat
a Magyar Nemzeti Múzeum

Ha a lehetséges látogatók éppen fesztiváloznak, miért ne találkozhatnának a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) programjaival, sőt mi több, virtuálisan a műkincseivel a nyári fesztiválokon. Éppen ezért az MNM munkatársai öt fesztiválon is részletes és színes programokkal várták az érdeklődőket.

A fesztiválszezont a Magyar Nemzeti Múzeum a Micro-Folie mobilmúzeummal nyitotta meg az EFOTT-on; a fiatalok körében rendkívül népszerűnek bizonyult a világ számos híres múzeumának különlegességei mellett, a hazai intézmények kincseit is bemutató mobilkiállítás.

A Magyar Nemzeti Múzeum történeti fotókiállítással, irodalmi előadással, 19–20. századi ruhapróbával és gyermekfoglalkozással várta a Zam Jam fesztiválra érkező közönséget. Az első alkalommal megrendezett háromnapos rendezvény óriási siker volt mind a résztvevők, mind a szervezők részéről. A kiállítótér előtti ruhapróbán, illetve a legyező-, zsebkendő- és kesztyűnyelv-tanításon gyerekek és felnőttek egyaránt elsajátíthatták a századfordulós társasági élet titokzatos nyelvét. A gyerek körében nagyon népszerűek voltak a Múzeum új logójával díszített tetoválás matricák, kitűzők és a vászontáskák színezése.

A Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén Tusványos keretein belül a kulturális mecenatúra jelentőségéről tartott előadást L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A nagyberuházások régészeti feltárásainak eredményeiről a Múzeum munkatársai: dr. Pusztai Tamás, dr. Virágos Gábor és Kreiter Eszter tartottak előadást, míg a műkincsrablásokról és hamisításokról dr. Tóth Csaba, az MNM Éremtárának főmuzeológusa tájékoztatta az érdeklődő fesztiválközönséget.

Mindegy, hogy séta egy római luxusfürdőhöz, sziklavetítés a csillagok alatt vagy beszélgetés egy palackozóban: az MNM régészei és restaurátorai kreatívan készültek, hogy bemutassák a Múzeumban őrzött Seuso-kincs, a római kor és a fesztiválnak helyet adó községek ma is élő kapcsolatát a 15. Ördögkatlan Fesztiválon, ahol a Múzeum díszvendégként volt jelen.

Osztatlan sikert aratott a Micro-Folie mobilmúzeum digitális kiállítása a Kommentár folyóirat rendezvényén, a Tranzit nyári szabadegyetemen, Tihanyban. A Micro-Folie digitális anyaga különleges színfolt volt a Tranzit programjában. L. Simon László, az MNM főigazgatója Csák János miniszternek, Dömötör Csaba miniszterhelyettesnek és Vincze Máté helyettes államtitkárnak is bemutatta a Múzeum Micro-Folie projektjét. A digitális tárlat egy igazán kiemelkedő példa a kultúra és az innováció találkozására.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

,