Elemek – a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje

Föld, ég, víz, tűz – minden zeneszerző más elemben érzi otthon magát. Ezért Elemek a címe a koncertnek, amit a bécsi alapítású MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar ad a Budapest Music Centerben. A bécsi, pozsonyi és budapesti, a kortárszenében otthonosan mozgó zenészek tolmácsolják az idén százéves Xenakis, az izraeli-amerikai Czernowin, valamint fiatal magyar és szlovák zeneszerzők műveit. A rögtönzés és zenei idézetek hagyományát követve Mozart ismerős műve egy zenei jelnyelv és improvizáció segítségével kel új életre. Vendégként lép fel a legfontosabb szlovák kortárszenei együttes, a pozsonyi Quasars Ensemble. 

© Hrotkó Bálint

Az Ajtony Csaba által vezetett MIKAMO a közép-európai zenei örökség megőrzését, megismertetését és továbbalakítását tűzte ki célul. Rendszeresen dolgoznak együtt fiatal zeneszerzőkkel a régióból, így a koncerten is elhangzik Tornyai Péter és Mario Polónyi egy-egy műve. A budapesti program, amely másnap Pozsonyban is elhangzik, emellett Xenakis Földet középpontba helyező kompozíciójával Chernowin kitalált elem körül játszódó darabját állítja párba. A kamarazenekar a historikus repertoárt kreatív folyamatokba ágyazva illeszti műsoraiba; Mozart Egy kis éji zene néven ismert szerenádja első tételének parafrázisát az előadók együtt dolgozzák ki. 

Ajtony Csaba © Sin Olivér

A koncert a Sonus Alapítvány a Mai Zene és a Korszerű Előadóművészet Támogatására rendezésében, a Nemzeti Együttműködési Alap, az Osztrák Kulturforum, a Szlovák Intézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

2022. szeptember 11. 18:00 Budapest Music Center

Iannis Xenakis: Aroura
Tornyai Péter: Ach Gott und Herr
Chaya Czernowin: Anea Crystal
Mário Polónyi: The Relay Race – ősbemutató
Vladimír Bokes: Coll’Age, op. 28
Wolfgang Amadeus Mozart: 13. (G-dúr) szerenád, K 525 („Egy kis éji zene”) – Soundpainting parafrázis

Közreműködik:
MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar
Vendég: Quasars Ensemble (SK)
Vezényel: Ajtony Csaba