Megjelent az Ács János színháza című kötet – Könyvbemutató beszélgetés Forgách Andrással

Időpont: 2022. szeptember 7. szerda 17.00 óra

Helyszín: Írók Boltja (1061 Budapest, Andrássy út 45.)

A magyar színháztörténet egyik élő legendája a Marat/Sade kaposvári előadása. Ács János rendezése olyan szintézist teremtett, amely nemcsak a magyar (és az egyetemes) színházművészet meghatározó irányzatait foglalta össze, hanem a 80-as évek értelmiségi gondolkodásának progresszív irányait is. A Marat/Sade-ban szerencsésen összegeződtek a kaposvári társulat törekvései és Ács János addigi pályájának újdonságai.

A most megjelent könyv először tesz kísérletet arra, hogy bemutassa ennek a meghatározó jelentőségű színházrendezőnek a munkásságát. Sándor L. István munkája a kezdetektől a Marat/Sade-ig tekinti át Ács János pályáját. Bemutatja a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpadot – azt az amatőr színházi műhelyt, ahol Ács János szoros kapcsolatba került a színjátszással, s vezető színészként az első sikereit aratta. Az óriáscsecsemő egyik utolsó előadásán lépett először színpadra, majd főszerepeket játszott többek között az Örök Elektra, a Petőfi-rock és a Kőműves Kelemen előadásain. Rendezőként is a Szegedi Egyetemi Színpadon készítette az első előadását. A Szegedi Egyetemi Színpadról szóló fejezetek után a könyv sorra veszi azokat az előadásokat, amelyeket Ács János előbb főiskolásként, majd a kaposvári társulat tagjaként (illetve meghívott vendégként) készített, és amelyek azonnal a pályakezdő rendezőre irányították a szakma figyelmét.

A Szöveg és zene, az Esküvő, az Átváltozások, a Szentivánéji álom vagy a budapesti Játékszínben bemutatott Komédiások és a Józsefvárosi Színházban játszott A tavasz ébredése mind fontos, új értékeket teremtő előadások voltak. De kicsit elhomályosítja őket a Marat/Sade legendája. Mint ahogy azt is akadályozza, hogy magát a kaposvári bemutatót is művészi teljességében, gondolati összetettségében lássuk. Sándor L. István könyve a legendák mögé tekint, és a korukban elevenen ható, a színházi gondolkodást megváltoztató előadásokra, illetve a bennünk megmutatkozó alkotói és színészi teljesítményekre irányítja a figyelmet. Mert Ács János diadalmas pályakezdése aligha képzelhető el Eörsi István dramaturgi, Szegő György és Donáth Péter tervezői, Márta István zeneszerzői, Balkay Géza, Máté Gábor, Lukács Andor, Jordán Tamás, Básti Juli, Csákányi Eszter, Rajhona Ádám, Bezerédi Zoltán és mások színészi teljesítménye nélkül.

Forgách András író a kezdetektől követte Ács János pályáját. Vele beszélget a kötet szerzője, Sándor L. István. A könyv tárgyilagos pályaképének személyes hangú, szubjektív kiegészítését szolgálja a könyvbemutató.

Az Ács János színháza. Az óriáscsecsemőtől a Marat/Sade-ig című kötet megvásárolható a Színházi könyvek webáruházban (szinhazikonyvek.hu), az Írók Boltjában és a Líra könyvesboltjaiban.