Te tudod hogy működik a mosogatógép? – A Bookline Kids augusztusi könyvajánlója

Mosógéppel mossuk a ruhát, mosogatógéppel az edényt, mikroszkóppal nézzük az apró dolgokat és árammal feltöltött telefonnal szerezzük meg a tudást. De vajon tudja-e egy 5-6 éves, hogy ki találta fel, hogyan működnek ezek az életünket megkönnyítő masinák? És arról vajon van-e tudása, hogy mit rejtenek a csillagok, az égbolt és a barlangrajzok?

Van az a tudás, amire 30-40-50 év múltával is emlékszünk és van az a mondat, ami sosem megy ki a fejünkből. Van olyan tanár, akinek szavaira örökre emlékezünk. És ritka szép pillanat, amikor olyan információt adhatunk át, ráadásul egy könyv segítségével, amivel lenyűgözzük az információ tengerében tébláboló kiskorút. Mert egyáltalán nem biztos, hogy támogatás nélkül el tudnánk mesélni, miként készül egy műalkotás, milyen a családi élete az ostorfarkúaknak, de arról is kevés információ áll rendelkezésünkre, hogy mi a kapcsolat az ősállatok és ma élő állatok között. A Bookline Kids augusztusban olyan könyveket ajánl, amikkel mi, felnőttek átadhatjuk a gyerekeknek a tudást a bolygókról, a művészetekről és a hétköznapi csodákról, ők pedig olyan ismeretekkel gazdagodhatnak, amiknek később is nagy hasznát látják és amikkel könnyedén lenyűgözhetik kortársaikat.

A Darwin és az ízeltlábúak lenyűgöző világa című könyvben nemcsak a törzsfejlődés összefüggései, mozgatórugói és mechanizmusa tárul fel, de megtudhatjuk azt is, hogy az ízeltlábúak közül ki álcázza magát, ki rejtőzködik, ki lát elképesztően jól és ki sző hálót.
A festmények, szobrok anélkül is le tudják nyűgözni a gyerekeket, hogy tudnák, milyen stílusjegyeket hordoznak, de segíthetünk nekik az igazi műkedvelővé válásban, ha bevezetjük őket az alkotások világába, hátterébe. A Műértő című könyv segítségével megtehetjük ezt, és még azt is megmutatjuk nekik, hogy kik a leghíresebb alkotók, hogyan lesz ötletből kész mű, legyen szó barlangrajzokról vagy reneszánsz alkotásról.
Csillagokat nézünk a meleg nyáresti éjszakában, de az égitestekre vonatkozó kérdéseket nem tudjuk megválaszolni?
Legyen gyermekünk bármilyen érdeklődésű, érdekelje akár a tudomány, a technika, a földrajz vagy űrkutatás, a geológia, a régészet vagy az őslénytan, megmutathatjuk neki a legnagyobb felfedezéseket a Kíváncsi kiskópék kézikönyve-sorozat legújabb részével, ami a Nagy felfedezések címet viseli. Az égbolt titkai című könyv segítségével pedig nemcsak a csillagképekről oszthatjuk meg a tudást a folyton kérdező gyerekkel, de a hullócsillagokról és a Tejútról is regélhetünk nekik.

Az evolúció – A földi élet kialakulása című könyv rávilágít pár olyan fontos információra, amit biztosan szeretnénk átadni a jövő nemzedékének. Mondjuk, hogy van kapcsolat a régen élt és a ma élő állatok között, vagy hogy az evolúció már évmilliók óta tart, és abban segít, hogy az élőlények óriási változatosságban élhessenek együtt a bolygónkon.

Akik csak boltban láttak banánt, elképzelhető, hogy azt hiszik, a gyümölcs a raktárban növekszik. Mutassuk meg nekik, hogy ez nem igaz. Meséljünk nekik a trópusokról, és mutassuk meg nekik azt is, hogy a modern kor iránytűjének, a GPS-nek a segítségével hogyan juthatunk haza akár ilyen távoli vidékről is. A Hogyan működik a világ? – A csokitól a GPS-ig, a vécétől az internetig, ahogy címe is mutatja, még ennél is több izgalmas választ ad a gyerekeinktől érkező kérdésekre.

Forrás: Libri Bookline

,