Mintázatok, dallamok, hímzés és közösség – Tárlatvezetés és workshop a Deák17 Galériában

A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria MINTÁZATOK című kiállítása a kortárs képzőművészeti alkotásokban megjelenő hímzést állítja a főszerepbe – 14 kortárs művész hímzett vagy a hímzés technikáját, vizualitását megidéző alkotását bemutatva. Augusztus 25-én, csütörtökön 17 órától a kiállításhoz kapcsolódóan a Galéria ingyenes kísérőprogramot szervez, ahol közös beszélgetésre és alkotásra hívják meg az érdeklődőket.

Kiss-Ványa Zsófia kurátor tárlatvezetése után Szabó Eszter Ágnes avatja be a résztvevőket a hímzés kultúrtörténeti vonatkozásaiba. Ezt követően Szirmay Zsanett műfaji határokon átívelő Soundweaving projektjével lehet megismerkedni közelebbről: a jelenlévők önállóan meg is tervezhetik a hímzésből készült saját kreatív dallamaikat, melyeket egy speciális lejátszóval le is játszhatnak.

A Soundweaving – azaz hangszövés – címre keresztelt projekt azt a kérdést teszi fel, hogy vajon hogyan szólnának zeneként a népi motívumok. Azaz, hogy megszólaltatható-e a hímzés? A projekthez bukovinai székely, kalotaszegi és magyarországi népi keresztszemes hímzések (párnák, ingek díszítései) közül válogatott Szirmay Zsanett. Az öltéseket hangjegyekként kezelve átvitte a mintasorokat olyan szalagokra, mint amilyeneket a 19. század elejétől ismert lyukkártyás, zengőfésűs zenelejátszókhoz használnak. A kézzel kilyukasztott szalag ilyen módon kottaként működik – a mintázatok hangsorrá írásában Tárkány-Kovács Bálint zeneszerző volt a segítségére.

Az eseményt közös alkotás zárja: a résztvevők együtt hagyhatnak üzenetet Szabó Eszter Ágnes 12 m² című, közösségi hímzéssel készülő, folyamatosan bővülő óriásplakátján. A kereskedelmi vagy politikai hirdetések egyetlen feladó üzenetét közvetítik sokak felé – Szabó Eszter Ágnes közösségi projektjében kísérletet tesz a folyamat megfordítására, és egy azonos méretű felületen, 12 m²-en, lehetőséget biztosít bárkinek, hogy otthagyja a saját üzenetét. Az óriásplakátok által betöltött kommunikációs helyzet kiforgatása teret enged a valós aktivitásnak, és a hímzés jellemzően lassú, magányos tevékenysége közösségi projektté válik.

A workshopokhoz előképzettség, a hímzéstechnikák ismerete nem előfeltétel, a szervezők teljesen kezdőket is várnak. Az esemény ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a deak17galeria@gmail.com címen lehet. Az előadásokon és a közösségi hímzésen bárki részt vehet, de a Soundweaving workshopon csak 10 fő 14 év fölötti érdeklődőt tudnak regisztrálni, a helyeket a jelentkezések sorrendjében rögzítik.

A kiállítás szeptember 3-ig látogatható hétköznaponként 10 és 18 óra között.

További információ:

https://www.deak17galeria.hu/programok/himzes-workshop/

Forrás: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

,