SORELLA TÖRTÉNETE – Emlékezz rám

A 79. Velencei Filmfesztivál – Immersive szekciójának versenyprogramjában kerül sor, az ausztrál-svéd-magyar koprodukcióban készült SORELLA’ S STORY / SORELLA TÖRTÉNETE című kisfilm világ premierjére, melynek rendezője: Hegedűs Péter.

A technikai megoldásaiban újszerű kisfilm elkészítését egy, az 1941 decemberében Lettországban, titokban exponált fekete-fehér fotó inspirálta. 

A film a 10 éves Sorella tragikus, utolsó útját követi végig, amely a Balti-tenger partjához vezet, ahol közel 4000 zsidó embert, főként nőket és gyerekeket gyilkoltak meg kegyetlenül a nácik.

A 360 fokban látó, így a környezetében mindent felvevő kamera segítségével forgatott SORELLA TÖRTÉNETÉT a nézők – rendhagyó módon -, nem a filmvásznon nézhetik meg, hanem VR headsetek szemükhöz illesztésével kerülnek a virtuális valóság felségterületére. Ez a mozgókép-mozgóvilág, amit az említett VR headset segítségével látunk, elementáris hatást ér el, mert általa a film és a valóság különös határmezsgyéjén találjuk magunkat. Zavarba ejtően ‘jelen vagyunk” a körülöttünk bontakozó tragikus események szövetében, mintegy belekerülünk a filmbe illetve a virtuális valóságba, amit így ijesztően jelenidejű realitásként érzékelünk. Mintha személyesen akkor és ott lennénk, mintha velünk történne amit látunk, hallunk, érzékelünk. Mert 360 fokban, magunk körül, minden eseményt láthatunk és mindent hallunk. Rajtunk áll, hogy merre fordítjuk a tekintetünket. Egyike vagyunk a tragikus sorsú szereplőknek és bármerre nézünk a rőt, havas tájban, azt láthatjuk, ami az időből kimetszett 15 perc alatt a filmben/virtuális valóságban megtörténik. Megalázott fiatal lányokat, gyerekeket és asszonyokat terelnek a fegyveres nácik tragikus végzetük felé. Részei vagyunk a szörnyű történéseknek és ez sokkal több, mint zavarba ejtő érzést kelt bennünk, nézőkben.

Hegedűs Péter rendező

Hegedűs Péter 1976-ban született Budapesten. 1991-ben édesanyjával és két testvérével kivándoroltak Ausztráliába. 1998-ban szerzett rendezői diplomát a Brisbane-i Egyetemen. Már az egyetemi évek alatt és azóta is főként dokumentumfilmeket és rövidfilmeket rendez. Több művét, vezető nagy filmfesztiválok mutatták be, és gyakran díjazták is azokat. Az Örökség: Egy halász története / Inheritance: A Fisherman’s Story című dokumentumfilmje, az Oscar díj shortlist-en szerepelt. Hegedüs Péter professzor valamint kutatási és fejlesztési igazgatóhelyettes a Griffith Film Egyetemen Brisbane-ben.

Hegedüs Péter ezidáig három filmjét koprodukcióban készítette MUHI ANDRÁS producerrel. Ezek a My America (2011), a LILI (2020) és az idei Sorella története. Jelenleg Hegedüs Péter első játékfilmjét közösen fejlesztik a FocusFox Stúdióban, amely – a LILI és a Sorella története – magyar gyártó és koprodukciós cége. 

Sorella történetét e speciális kisfilmmel párhuzamosan dokumentumfilmen is feldolgozta a rendező. Úgy tervezzük, hogy a kisfilmet és a mozi hosszúságú dokumentumfilmet a Velence-i Filmfesztivál világpremierjét és az Ausztrál mozi bemutatót követően a budapesti közönség is láthatja.

Forrás, fotók forrása: FocusFox Stúdió

,