Árnyékok és jelek – Anna Mark kiállítása Szentendrén

Anna Mark retrospektív kiállítása Árnyékok és jelek címmel nyílt meg Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban. Magyarországon első alkalommal mutatkozik be a teljes életművet bemutató, átfogó kiállítással a Párizsban élő művész. Anna Mark a megnyitóra családjával érkezett, és az eseményen dedikálta a kiállítás alkalmából megjelent, igényes művészeti katalógust. A kiállítást Passuth Krisztina művészettörténész nyitotta meg.

© Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

A Párizsban élő és ma is aktívan alkotó Anna Mark (Márkus Anna) 1928-ban született Budapesten, 1950-1956 között a Fővárosi Bábszínházban dolgozott, és ezekben az években baráti kapcsolatot ápolt az Európai Iskola alkotóival, mint például Ország Lilivel, Bálint Endrével, Vajda Júliával. 1956-ban hagyta el Magyarországot, az első években Németországban, majd 1959-től Párizsban él. A 60-as években a Group Carré de Paris művészcsoport tagjaként dolgozott. 1964 óta számos magángalériában, kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki munkáit. Mark olyan vizuális nyelvet fejlesztett ki, melyet a legkülönbözőbb források ihlettek, így az anyagok, gesztusok és szimbólumok összetett fúziójává áll össze minden egyes alkotása.

© Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

A szürrealista képi világgal való foglalkozása pályafutása korai szakaszában alapjául szolgált a fizikai tárgyak természetének és anyagiságának folyamatos vizsgálatához. Anna Mark munkái reliefekben, gouache-okban, tollrajzokban, aquatintákban és metszetekben bontakoznak ki. Munkásságára egészen a mai napig az építészeti kompozíciók gyakorolnak nagy hatást, ám művei a geometria szigorú rendjében a világ rendjének valóságát és ihlető erejét közvetítik.

© Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

Az Árnyékok és jelek az életmű valamennyi időrétegét átfogó és bemutató kiállítás, melyhez kapcsolódva a Ferenczy Múzeumi Centrum igényes katalógust jelentetett meg Kigyós Fruzsina kurátor gondozásában. A kiállítás programjai között tárlatvezetések, művészet- és meseterápiás foglalkozás, kreatív családi és irodalmi program várja a látogatókat.

© Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

A szentendrei tárlattal párhuzamosan a budapesti Kisterem Galéria idén nyáron válogatást mutat be Anna Mark festőművész alkotásaiból Minden helyekről címmel, így az egyedülálló életmű részletes bemutatással tárul a hazai közönség elé.

© Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

Az Árnyékok és jelek című kiállítás 2022. 07. 22. – 2022. 10. 23-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg a Ferenczy Múzeumban (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.).

www.muzeumicentrum.hu

https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum

https://www.instagram.com/muzeumicentrum

Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum