Varsó a kaiserpanorámában – MEGÖRÖKÍTVE – VÁROS, HÁBORÚ, SZERELEM – Tadeusz Bukowski varsói fényképei 1935–1955 

Augusztus 1-én, a Varsói Felkelés kitörésének napján nyílik a Platán Galériában a Varsói Felkelés Múzeumának új fotógyűjteményét bemutató kiállítása. A budapesti Lengyel Intézet egy sétára invitálja a látogatókat: a II. Lengyel Köztársaság megismételhetetlen hangulatából a német megszállás és a Varsói Felkelésen keresztül eljutunk a háború utáni, romjaiból feltámadó lengyel fővárosba. Mindezt többek között a régi időket idéző, háromdimenziós képeken keresztül, egy különleges attrakció, egy Kaiserpanoráma (Császárpanoráma) segítségével. 

Megnyitó: 2022. augusztus 1. (hétfő), 17.00 óra  

Helyszín: Platán Galéria – 1061 Budapest, Andrássy út 32.  

Megtekinthető: 2022. október 3-ig, minden hétköznap 9.00 – 17.00 óra között.  

Díszvendég: Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete 

Köszöntőt mond: Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója 

A kiállítást megnyitja: Ryszard Mączewski, a kiállítás kurátora, a Varsói Felkelés Múzeuma Ikonográfiai és Fotográfiai Gyűjteményének szakértője  

Tadeusz Bukowskinak a Varsóról szóló fotókiállítása a Varsói Felkelés Múzeumának 1800 képkockát meghaladó új fotógyűjteményét mutatja be. A fotóriporter művészeti öröksége nemcsak a felkelés során készített képeket tartalmazza. A képek páratlan módon dokumentálják a fővárosban 1935 és 1955 között végbemenő változásokat. A szerző újra és újra visszatér ugyanazon helyekre, melyek e húszéves időszak alatt teljesen megváltoznak, és kifejező portrékat készít a főváros lakosairól, többek között kedvenc témájáról, a gyermekről.  

Tadeusz Bukowski „Bończa” (1909–1980) a Honi Hadsereg Parancsnokságának Információs és Propaganda Irodájának fotóriportere, cserkész oktató, tanár és fotóművész volt. Varsóban született, ahol tanári szemináriumot végzett, 1928-tól általános iskolákban tanított. A Lengyel Fotográfiai Társaság tagja, a Lengyel Cserkészszövetség fényképész szakosztályának vezetője volt. A megszállás alatt a földalatti cserkészetet szervezte. A háború után fotósként dolgozott, és társadalmilag aktív szerepet vállalt – a sztálinizmus nehéz időszakában társalapítója volt a Lengyel Fotóművészek Szövetségének. A Varsói Felkelés emlékére barátai kezdeményezésére 1979-ben kiállítást rendezett a felkelés alatt készített fényképeiből, amely vándorkiállítás formájában körbejárta Lengyelországot.  

A Kaiserpanoráma (Császárpanoráma) 

1866-ban Alois Polanecky megalkotta „szetereogramm-szalon berendezését”, létrehozva ezzel a képek többszemélyes, közös befogadásának lehetőségét. A 3D-ben nézhető sztereoképek hamar népszerűek lettek, August Fuhrmann nem sokkal később azonban új, elegáns módon prezentálta ezeket, ahol a látogatók egy nagy, szekrényhez hasonló faépítményt ültek körül, oldalában egy-egy nézőkével. A szekrény belsejében egy megvilágított, háromdimenziós kép tárult fel. A nyár folyamán egy ilyen különleges látványosság várja a Platán Galéria látogatóit.      

A kiállítás a Varsói Felkelés kitörésének 78. évfordulója alkalmából, az Egyetértési Megállapodás keretében, a budapesti Lengyel Nagykövetség támogatásával valósult meg.  

Partnerek: Varsói Felkelés Múzeuma, Koncept Kultura Alapítvány, Magyar Patrióták Közössége   

,