Balatoni hangulat a Várkert Bazár legújabb szabadtéri fotókiállításán

Balaton RETROspektív címmel nyílt meg a Várkert Bazár ingyenesen megtekinthető új fotótárlata. A múlt század elmúlt évtizedeiből jellegzetes használati tárgyak, emblematikus helyszínek történetei és az ikonikus fürdőruhadivatot bemutató fotók elevenítik fel az emlékezetes nyarakat, balatoni hangulatot teremtve a főváros szívében szeptember közepéig.

Fotó forrása: Várkapitányság

A 20. század második felének – ma már – retró korszaka a Balaton történetében valódi aranykor volt. A trianoni határok közé zárt nemzet a húszas évektől kezdve tengerként szerette és használta a tópartot. Ekkoriban született meg a Balatonnak az a bennünk élő portréja, amely mind a mai napig meghatározó gondolkodásunkban és nyári terveinkben. De pontosan mit is mutat ez a portré? Mennyiben közösségi, mennyiben személyes, és mennyiben lehet objektíven megszólalni róla? A kiállítás ezekre a kérdésekre keresi a választ a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek balatoni tárgykultúrájának és helyszíneinek bemutatásával a Palma gumimatractól a Fabulon naptejen át egy kipróbálható Camping kerékpárig, vagy a zánkai úttörőtábor emlékeitől az egykori balatonfüredi utasellátóig.

Fotó forrása: Várkapitányság
Fotó forrása: Várkapitányság
Fotó forrása: Várkapitányság

A kiállítás megnyitóján Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy nekünk magyaroknak a nyár mindig is összekapcsolódott, összekapcsolódik a Balatonnal, a magyar tengerrel. „Akiknek már megfelelő hosszúságú életút áll a hátuk mögött, azoknak személyes emlékeket eleveníthetnek fel a kiállítás képei, a fiatalabbaknak pedig olyan emblematikus magyar filmekből lehetnek ismerősek, mint a Pogány Madonna vagy a Zimmer Feri.” A megnyitón tárlatvezetést tartott Glázer Tamás, a Tóretró.hu blog ügyvezető szerkesztője, és zenélt Bornai Tibor, a KFT zenekar tagja, aki előadta a híres Balatoni nyár című dalt is.

Fotó forrása: Várkapitányság
Fotó forrása: Várkapitányság
Fotó forrása: Várkapitányság

A kiállításban megjelenő emblematikus fejlesztések, termékek és találmányok évtizedeken keresztül meghatározták a balatoni nyarak valóságát és hangulatát, emlékeink megkerülhetetlen szereplőivé váltak, s éppen ezért várnak minket újabb kalandra, amelyben kultikus és szigorúan vett tárgyi jelentőségüket egyaránt ismertetjük. Ebben a közös, retrospektív vállalkozásban bizonyára mindenki fellelheti a saját nyári történeteit, az arculatát őszintén őrző magyar tenger mólóin pedig generációk és korszakok fedezhetik fel magukat, majd egymást.

A szabadtéri kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember közepéig.

Fotó forrása: Várkapitányság
Fotó forrása: Várkapitányság
Fotó forrása: Várkapitányság
,