Lengyel fókusz a Zsolnay Fényfesztiválon – Pécs, 2022. július 7-10. 

2022. július 7–10. között ismét Pécs válik a világ fény fővárosává. Az országban egyedülálló Zsolnay Fényfesztivál olyan kulturális csemege, amely évről évre tízezreket vonz Pécsre. Az ország első és egyetlen fényfesztiváljára 100.000 látogatót várnak és mintegy 120 programmal készülnek a szervezők. Világhírű fényművészek mutatják be munkájuk legizgalmasabb darabjait a látogatóknak, akik olyan kuriózumokat is kipróbálhatnak, mint a fénnyel teniszezés, a fénygraffiti készítés és a fényóceánba merülés. 

Pani Pawlosky

https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/

Minden évben „fénynagykövetek” érkeznek a fesztiválra, idén a Lengyel Intézet együttműködésében a szervezők Lengyelországot látják vendégül. Ennek keretében Pani Pawlosky lengyel fényalkotása és Ari Dykier audiovizuális koncertje gazdagítja a programkínálatot, valamint szakmai beszélgetésre is sor kerül a lengyel fényművészet képviselőivel. 

Lengyel fókusz 

Pani Pawlosky: A tudatalattim második élete 

2022. július 7 – 10., Nádor Galéria (Pécs, Széchenyi tér 15.) 

Ari Dykier: Dream Quartet 

2022. július 10. (vasárnap), 17.30 óra, Apolló Mozi (Pécs, Perczel Miklós u. 22.) 

További lengyel vonatkozású program: https://www.facebook.com/events/3299700260303083 https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/lengyel-fokusz

___________________________________________________________________________ 

Pani Pawlosky: A tudatalattim második élete 

2022 tavaszán a V4 Digital Art Melting Pot pályázat keretében a pécsi Zsolnay Fényfesztivál a pilseni Blik Blik Fesztivállal, a pozsonyi Biela noc Fesztivállal, és a toruni Bella Skyway Fesztivállal közös rezidenciapályázatot hirdetett. A programra a visegrádi országokból pályázhattak a digitális művészet különböző területein alkotó cseh, lengyel, szlovák és magyar fényművészek, világítási szakemberek. 

A pécsi alkotóházi lehetőség nyertese Katarzyna Pawłowska (Pani Pawlosky) lengyel interdiszciplináris művész lett, így a Zsolnay Fényfesztivál az ő szülőhazáját, Lengyelországot látja vendégül nemzetközi fókuszprogramjában. 

Pani Pawlosky számos lengyelországi és külföldi film- és audiovizuális fesztivál díjazottja, animációs kollázsoktól kezdve videóklipeken át, a különböző audiovizuális installációkig és épületvetítésekig sokféle vizuális műfajban alkot. A fesztiválra bemutatott A tudatalattim második élete című videóanimációs művéről így ír: „Ebben a munkában olyan műalkotásokat osztok meg, amelyeket a tudatalattiban való utazásom során tapasztaltam. Ez egy audiovizuális kaland kezdet és vég nélkül. Pillanatok és jelenetek a tisztánlátó álmok emlékeiből… Azzal, hogy megmutatom őket, úgy érzem, egy második életet adok nekik, ami talán a Te szemednek is tetszeni fog.” 

Bővebben:https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/feny-utja…

 https://www.instagram.com/panipawlosky/

Ari Dykier: Dream Quartet 

A Dream Quartet audiovizuális performansz egy különleges utazás az álmokban gyökerező képzelet és saját belső világunkba. A szürreális történet összekapcsolja a nézőket saját tudatalattijukkal és belső énjükkel. A szimbólumokon, mítoszokon, emlékeken, álmokon és vintage stílusú illusztrációkon keresztül tükörként tárul elénk egy kifinomult alternatív valóság birodalma. 

Ary Dykier

Ari Dykier lengyel vizuális művész és filmrendező szürreális, audiovizuális projekteket készít kollázstechnikával. Álommotívumokon, emlékfoszlányokon és szimbólumokon keresztül a tudattalan felfedezésére invitál. São Paulótól, Barcelonán át Jeruzsálemig világszerte lépett fel már szólóban, de kollaborált az Arte dei Suonatori barokk zenekarral és Ewa Liebchen kortárs fuvolaművésszel, valamint számos dj-vel is. 

Vizuális koncepció: Ari Dykier 

Zene: Bartók Béla, Ligeti György, Roman Poczapski 

http://www.dykiers.com/ 

Forrás: Lengyel Intézet