Vas István. Az idő metszeteiben

Vas István (1910–1991) az irodalmi kánon kimozdíthatatlan alakja elhalványuló körvonalakkal. Az idő metszeteiben kiállítás arra vállalkozik, hogy tudatosítsa az intellektuális érzékenységű, klasszikus költő életművét és felidézze vonzóan modern személyét, bemutassa a költőt, a műfordítót, a regényírót. A szentendrei Ferenczy Múzeumban nyílt kiállítás szeptember 25-ig látható.

Fotókredit: Lengyel Lajos: Vas István, 1938, zselatinos ezüst, mgt.

Tagadhatatlan talán, hogy a mai olvasóhoz Vas István önéletírásai állhatnak a legközelebb, s a „pletykaéhes” közönség bőven talál visszaemlékező írásaiban az intellektuális, poétikai fejlődés, magára találás története mellett a szerelmi és az irodalmi életet kitárgyaló írásaiban érdekességet. Hasonlóan ígéretes Vas István költészetét, a „hétköznapi költészet” imponáló közvetlenségű szövegeit és az elégikus hangnemű verseit kiemelni. Leginkább rejtőzködő Vas István a fordításokban, Shakespeare, Villon, Apollinaire, Molière, Brecht műveiben, holott ezek a remekművek sokáig s részben ma is Vas István átültetésében ismertek, Vas István nyelvén szólnak a magyar olvasók számára.

Vas István kiállítás © Deim Balázs

Vas István háború előtti epizodikus szentendrei élményei, majd az ötvenes évektől feleségével, Szántó Piroskával közös Hold utcai nyaraló és persze a szentendrei versek okán van létjogosultsága egy összegző, emlékező kiállításnak Szentendrén.

Vas István kiállítás © Deim Balázs

Július 7-én, csütörtökön 17:00 órától Szilágyi Zsófia Júlia tart kurátori tárlatvezetést a kiállításban. Mit keresnek festmények az irodalmi kiállításban? Mit rejt Vas István munkanaplója? Miért áll Radnóti szobor Vas István íróasztalán? Mely verseit írta Vas István Szentendrén? A műhelytitkokat, a kiállításon látható művek, kéziratok történetét, a megbúvó összefüggéseket tárja fel a tárlatvezetés. Esemény: https://bit.ly/3yyYg8n

Vas István kiállítás © Deim Balázs

Az irodalmi kiállítás szeptember 25-ig, csütörtöktől vasárnapig, 10-18 óra között látható Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban (Kossuth L. u. 5.).

A kiállításhoz további programok, mese- és irodalomterápiás, művészetterápiás foglalkozások, tárlatvezetések kapcsolódnak. Részletek: www.muzeumicentrum.hu.