A Tabán a világ közepe: könyvbemutató és tárlatnyitó az Ugocsa könyvtárban

Szabó Zoltán Attila: A Tabán a világ közepe című könyvét nagy sikerrel, telt ház előtt mutatták be a Jókai Anna Szalonban, ahol a szerző műveiből Hirtling István olvasott fel, a Kálloy Molnár Péter – Farkas Izsák duó pedig kis éji zenével köszöntötte az olvasókat. A Tabán történetét, irodalmát, értékeit, „életérzését” bemutató kötetben Kisteleki Dóra „újkori” Tabán-rajzai, illusztrációi szerepelnek, melyeket elsőként a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Ugocsa utcai könyvtárában állítanak ki. A kiállításmegnyitóra 2022. július 6-án (17:00) kerül sor. A program ingyenes, de regisztrációköteles: fszek1201@fszek.hu.

A Tabán a világ közepe című könyv mintapéldánya a magas színvonalú, szépirodalmi értékkel bíró szociográfiának” – értékel a kötet utószavában Lukács Sándor, Kossuth-díjas színművész, költő. Az olvasó a kortárs irodalom és a minőségi újságírás ritka találkozásának lehet tanúja: egyszerre élvezheti a közelmúltat megjelenítő prózai írások játékosságát, drámai humorát, és mélyülhet el a Tabán (Rácváros) kultúrtörténetében, helytörténetében. A Kisteleki Dóra illusztrációival, gazdag képanyaggal és dokumentumokkal tűzdelt, részletgazdag mű a személyes történetekre, a családi emlékezetre is ügyel, hiszen a visszaemlékezéseknek néhol értékmentő szerepük van, közelebb hozzák a múlt, a régmúlt alakjait, érzékeltetik a tabáni „mikroklímát”, életérzést.

Szabó Zoltán Attila művében – mások mellett – emlékeiről, s a városrészről vall Zórád Ernő leánya, Aba-Novák Vilmos unokája, Molnár-C. Pál unokája és dédunokája, valamint Márton András, Sipos Lajos, Gablini Gábor, Tompa János, Nagy Antal, Horváth Charlie, Török Ádám. A szerző Krúdy Gyula és Casanova kalandos útjait is követi; szépséges asszonyokról regél, kávéházakba, cukrászdákba, kocsmákba, grundokra, rockszeánszokra invitál, jellegzetesen tabáni ízekkel, receptekkel ismertet meg.

A korábbi, Jókai Anna Szalonbéli könyvbemutató után, ahol Sipos Lajos, professor emeritus, irodalomtörténész laudációja is elhangzott, a mostani program házigazdája Bozók Ferenc, író, esszéista, piarista szerzetes lesz. Vele beszélget majd a szerző, akihez csatlakozik Kisteleki Dóra, grafikus, könyvillusztrátor, aki egy évtizede a Nyugat Plusz irodalmi folyóirat alkotója is.

VA

,