LEGO® pop-art képek a Szépművészetiben

Rendhagyó minitárlattal köszönti az idei nyarat a Szépművészeti Múzeum. A több ezer alkotó bevonásával, LEGO® mozaik technikával készült képekből álló sorozat öt mesterművet dolgoz fel pop-art stílusban. A különleges pop-up kiállítás július 17-ig tekinthető meg a múzeum Márvány csarnokában.

LEGO: Bogdányi Jakab: Gyümölcscsendélet részlet

A madarak és a csillagok mellett a gyerekek játszották a főszerepet a Múzeumok Éjszakája egyik legizgalmasabb programján, ahol ikonikus műalkotások egyedülálló, 1,5×1,5 méteres, modern átdolgozásait készítették el a résztvevők. Az öt mestermű LEGO mozaikkép változatát a nyíregyházi tizenévesekből álló tekerd! csoport álmodta és tervezte meg, összesen mintegy 112 932 darab LEGO elem felhasználásával. A közösségi építést is ők irányították: a látogatóknak minden apró darabot pontosan a helyére kellett illeszteniük, hogy végül összeálljanak a legkülönbözőbb korszakokat megidéző képek. 

LEGO: CsillagosÉg készlet

A reneszánsz képviseletében Hieronymus Bosch egyik legkedveltebb állatábrázolása, a bagoly, a Földi  gyönyörök kertje című műből kiragadott, tojásból kibúvó alakjának adaptációját építették meg színes kockákkal, fekete fehér háttér előtt, az 1600-1700-as éveket pedig a magyar származású, csendélet és madárfestő művész, Bogdány Jakab egyik kedvenc témájának, a korabeli divatos főúri madárházak tarka tollazatú egzotikus madarának – egész pontosan a Gyümölcscsendélet képén szereplő papagáj – kiragadásával elevenítették meg. A gyűjteményben helyet kapott továbbá Messerschmidt Ásító karakterfejének átdolgozása is. Ezen a színek dominálnak – a rendkívül valósághű szobrot megörökítő különleges színkombinációjában a pop-art koronázatlan királyának, Andy Warholnak munkássága köszön vissza. A sorozat legkidogozottabb elemeként Raffaello befejezetlen Esterházy Madonnája is rendhagyó értelmezést kapott, a háttérben a Lófej-ködöt jelképező színekben megjelenő Madonna fejjel és a NASA-ra utaló Santi felirattal kiegészítve. Végül, de korántsem utolsó sorban Vincent van Gogh Csillagos éj című festménye is bekerült ebbe a különleges gyűjteménybe. A festő Hold és csillagok iránti rajongását megörökítő képet – amely LEGO készlet formájában is elérhető – a kiállításon foszforeszkáló kockákkal tették még izgalmasabbá.

LEGO: Szépművészeti mozaikok

Az építés alatt a résztvevők egészen más perspektívából figyelhették meg a világhírű mesterműveket és lehetőségük nyílt igazán testközelből megismerkedni a legapróbb részletekkel, miközben kikapcsolódhattak a közös játék során.

LEGO: Szépművészeti Múzeum, Múzeumok Éjszakája

„Szépművészeti Múzeumként fontos számunkra a jövő generációjának megszólítása, a különböző művészeti irányzatok iránti nyitottságának erősítése. Múzeumpedagógiai programunkban számos olyan kicsiknek és nagyoknak szóló aktivitást kínálunk, amelyek segítenek közelebb hozni a művészetet a gyerekekhez. Ezt a célt szolgálta a LEGO Csoporttal közösen meghirdetett közösségi építés is, amelynek eredményeként öt mesterművet alkottak újra a Múzeumok Éjszakáján a látogatók” – nyilatkozta a minitárlat kapcsán a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztálya.

LEGO: Vincent Van Gogh: Csillagos éj

„A LEGO Csoport mindig keresi az olyan együttműködési lehetőségeket, amelyek keretében a játékon keresztüli tanulást támogathatja. A Szépművészeti Múzeummal közösen kidolgozott aktivitás alatt a látogatók nem csak a művészeti alkotások különleges részleteit figyelhették meg, hanem egy számukra könnyen befogadható formában tanulhattak az alkotókról és műveikről, miközben saját kreativitásukat is fejleszthették” – tette hozzá Siket Lóránt, a LEGO Csoport magyarországi kommunikációs vezetője.

Forrás: Szépművészeti Műzeum, LEGO®

,