Új vizeken

Vidd tovább dallamot! – kértük közönségünket korábban. Az új évad kezdetén régi jelmondatunkat újabb buzdítással egészítjük ki: induljunk közös felfedező utakra! A zenetörténet tele értékekkel, melyeket minden kíváncsi zenehallgató birtokba vehet. Legyünk hát kíváncsiak! Aki áttekinti a Nemzeti Filharmonikusok új évadjának programját, tapasztalhatja: nemcsak nagyszerű karmesterek látogatnak el hozzánk Dohnányi Olivertől Carlo Montanarón át Attilio Tomasellóig, Krzysztof Urbańskitól Martin Haselböckön át Lawrence Fosterig, nemcsak a legkiválóbb szólistákat látjuk vendégül Sergei Krylovtól Ingrid Fliteren át Christian Immlerig, Tassis Christoyannistól Stefan Dohron át François Leleux-ig, de új vizekre is evezünk, izgalmas expedíciókra indulunk. Dohnányi Amerikai rapszódiája, Janáček Glagolita miséje, Liszt Jeanne d’Arcjának ismeretlen változata, Szervánszky Fuvolaversenye, Schumann oratóriuma, Az éden és a péri, Kilar Orawája – és sorolhatnánk hosszan a példákat. Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek. Tartsanak velünk 2022/23-ban is: fedezzünk fel együtt új világokat! – Herboly Domonkos főigazgató

Gyász és vigasz, Müpa © MNF/Csibi Szilvia

Bérletek. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2022/2023-as évadja számtalan izgalmas érdekességet kínál. Az együttes a Kocsis, a Kobayashi, a Ferencsik, a Lukács és a Pászti bérlet hangversenyein három közkedvelt helyszínen, a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a Zeneakadémia Nagytermében és a Pesti Vigadó dísztermében szólaltatja meg a szimfonikus repertoár mesterműveit, az oratorikus irodalom remekeit és több évszázad számos reprezentatív versenyművét, sőt egész estés hangversenyszerű operaprodukciókkal is kedveskedik a zenés színpad szerelmeseinek. Hallhatunk olyan slágereket, mint Chopin f-moll zongoraversenye és Dvořák Újvilág-szimfóniája, Csajkovszkij V. szimfóniája és Berlioz Fantasztikus szimfóniája, Verdi Trubadúrja, Mendelssohn Olasz szimfóniája, Haydn Katona-szimfóniája és Schumann II. szimfóniája. Felcsendülnek Kodály változatai a Fölszállott a páva dallamára, megszólal a nagy magyar mester Budavári Te Deuma, Brahms annak idején éppen Budapesten bemutatott B-dúr zongoraversenye és I. szimfóniája, Richard Strauss életöröm-ittas Don Juanja.

Különlegességek. A Nemzeti Filharmonikusok emellett a különlegességek sorsát is szívén viseli. Ebben az évadban a felfedező kedvű zenerajongók találkozhatnak a 20. századi lengyel szerző, Wojciech Kilar Orawájával, megelevenedik a francia romantikus, Massenet szenvedélyes Goethe-megzenésítése, a Werther, kezet nyújt egymásnak George Enescu I. román rapszódiája és az Amerikában, Oscar-díjas filmzeneszerzőként világhírűvé lett Rózsa Miklós hegedű–cselló-kettősversenye, a Sinfonia concertante. A svájci csodafuvolás, a Berlini Filharmonikusok büszkesége, Emmanuel Pahud egy egész csokorra való csemegét szólaltat meg francia szerzőktől. Szintén a különlegességek kategóriájába sorolható Poulenc Stabat Matere, mely szinte sohasem hallható de olyan ritkán felcsendülő kincsekkel is találkozhat a zenehallgató, mint Schumann Manfred-nyitánya, Richard Strauss I. (Esz-dúr) kürtversenye vagy Cherubini Médeia-nyitánya.

Izgalmas lesz magyarországi bemutatón megismerni Liszt Jeanne d’Arc a máglyán című drámai jelenetének hazai koncerttermekben mindeddig soha nem hallott zenekari kíséretes változatát, egyedi élményt ígérnek Mozart operaáriái a világklasszis François Leleux oboaátiratában (ő is adja elő hangszerén A varázsfuvola és a Don Giovanni halhatatlan részleteit – előtte és utána pedig karmesterként kápráztatja el tudásával a közönséget).

Derűt és kecsességet várhatunk Respighi Régi olasz táncaitól, megrendülést Haydn kivételes remekműve, egy egyedülálló passió, A Megváltó utolsó hét szava a kereszten oratóriumváltozatától. Két nagy zeneszerző jelképes szellemi találkozásába enged betekintést Schubert Wanderer-fantáziája Liszt zenekari kíséretes átiratában, és a 20. századi magyar zene megismerésre méltó értékeivel szembesít Szervánszky Endre Fuvolaversenye, valamint Lajtha László III. szvitje.

Vendégművészek. Az előadók és a karmesterek tekintetében mindkét kategóriában pazar vendégjárás várható. Az is hagyomány, hogy a magyar vokális kultúra legjobbjai szövetkeznek a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, olyan énekesek, mint Komlósi Ildikó, Gáspár István, Szalai-Illés Gabriella, Kálmán László, Kelemen Dániel, Boros Sándor, Kristóf Réka, Kriszta Kinga, Mester Viktória, Horváth István, Kálmándy Mihály, Wittinger Gertrúd, Pasztircsák Polina, Schöck Atala, Fekete Attila, Kolonits Klára, Szalai Ágnes, Brickner Szabolcs, Kovács István, Baráth Emőke, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán, Najbauer Lóránt, Szutrély Katalin, Cser Krisztián. De persze az is hosszú évek óta megszokott, hogy az énekestársadalom nemzetközi kiválóságai is egymásnak adják a kilincset a zenekar próbatermében. Ebben az évadban eljön hozzánk Véronique Gens, Tassis Christoyannis, Hélène Carpentier, Thomas Dolié, Patrick Bolleire, Artavazd Sargsyan, Laurent Deleuil, Hovhannes Ayvazyan, Leonora Selene Zanetti, Serban Vasile, valamint Christian Immler és Volodymyr Tyshkov. Olyan hangszeres szólistáknak tapsolhatunk, mint a villámkezű zongoraművész Ingrid Fliter, Ikuyo Nakamichi, Berecz Mihály, Bizják Dóra, Olga Kern, Peter Klimo és a senkihez sem hasonlítható Ránki Dezső, a hegedűvirtuóz Baráti Kristóf, Szergej Krylov és Banda Ádám, a közönségkedvenc csellista Várdai István, a világjáró fuvolás Győri Noémi – és hangszerének egyik legjobbja, a kürtös Stefan Dohr.

2021.11.18. Verdi operai nagyjelenetei Carlo Montanaróval – Vigadó © MNF/Csibi Szilvia

Karmesterek. A zenekar különös fontosságot tulajdonít a fiatal magyar tehetségekkel való együttműködésnek. Ellátogat a Nemzeti Filharmonikusokhoz Káli Gábor, Farkas Róbert és Rajna Martin, a középgeneráció kiválóságai közül a pulpitusra lép Vashegyi György, Kesselyák Gergely, Madaras Gergely és Vajda Gergely – és persze nem hiányozhatnak olyan nagymúltú, jelentős hazai dirigensek sem az együttes koncertjeiről, mint Kovács János.

A 2022-2023. évad adta bőséget aligha lehet pár mondatban lajstromozni – de Glazunov ismeretlen remekéről, A sötétből a fényre című zenekari fantáziáról mindenképpen szót kell ejteni. És persze az évad egyik legfontosabb, piros betűs eseményéről is: fennállása óta először szólaltatja meg a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar Schumann méltatlanul mellőzött, páratlan alkotását, Az éden és a péri című oratóriumot. És ha már a zenekarral szimbiózisban élő és dolgozó kórusról esett szó, hangsúlyoznunk kell, hogy a Pászti bérlet minden egyes hangversenyén hallhatják a zenekedvelők a Somos Csaba vezetésével működő Nemzeti Énekkart, sőt a bérlet utolsó estjén olyan különleges eseménynek lehetnek tanúi, amelynek során angol, amerikai és argentin szerzők – Eric Whitacre, Astor Piazzolla, Joby Talbot, Martin Palmeri – műveiben a vallásos tartalom, a szerelem és a táncos ritmus ad különleges találkát egymásnak.

És a külföldiek. Csupa jobbnál jobb, izgalmasabbnál izgalmasabb maestro, köztük világ-hírességek, Krzysztof Urbańskitól Carlo Montanarón és Martin Haselböckön át Lawrence Fosterig, Nimrod David Pfeffertől, Jack Apperleyn és Attilio Tomasellón át Dohnányi Oliverig.

Kamarazene és az ifjúság. A zenekar számára minden évadban nagyon fontosak a Próbatermi vendégség koncertjei: nemcsak azért, mert hangszeres muzsikusaink és kórustagjaink ezeken a hétvégi, délutáni eseményeken – melyeken mindig a menedzsment egy-egy munkatársa vagy egy vállalkozó szellemű művészünk konferál – számukra üdítő változatosságot és egyszersmind ösztönzést kínáló kamarazenei produkciókban vehetnek részt, hanem azért is, mert ezeken a koncerteken minden más alkalomnál kötetlenebb hangulatban lehetünk együtt hűséges közönségünkkel. Az ifjú generációt, mint minden évadban, ezúttal is a Zenemánia beavató koncertjei kalauzolják a klasszikus zene rejtelmeinek világában – olyan tapasztalt vezető segítségével, mint a beszélgetős koncerteket egy személyben konferáló és vezénylő Dinyés Dániel, aki a 2022/2023-as évadban magát Ludwig van Beethovent (és persze a szerző szimfóniáit) hívja segítségül szellemes magyarázataihoz. A helyszín ezúttal is a Fesztivál Színház bensőséges környezete.

A zenekar bérleten kívüli hangversenyei csupa fontos és szívünknek kedves eseményhez kapcsolódnak: az évadnyitást szeptember 25-én Erkel, Bartók, Dohnányi és Stravinsky műveivel tesszük hangsúlyosabbá, hajdani főzeneigazgatónkra, Kocsis Zoltánra Liszt és Rachmaninov muzsikájával emlékezünk, a karácsonyt – mi sem természetesebb – Bach kantátáival várjuk, és az utóbbi évek egyik szép új kezdeményezésének folyatásaként ismét megvalósuló Magyar Klasszikus Zene Napján a hazai zenekultúra értékei felé fordulunk. A legfontosabb bérleten kívüli eseményt a felsorolás végére tartogattuk: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2023-ban ünnepli fennállásának 100. évfordulóját! Erről az alkalomról jubileumi hangversenyen emlékezünk meg, melyen Dohnányi, Liszt és Beethoven művei csendülnek fel Kovács János és Vashegyi György vezényletével. Az est folyamán a zenekar régi, legendás partnere, Ránki Dezső zongorajátékában gyönyörködhetünk, a „Kismartoni” mise énekszólóit pedig a Nemzeti Énekkar partnereként Szutrély Katalin, Schöck Atala, Bernhard Berchtold és Cser Krisztián tolmácsolja.

Jegy- és bérletértékesítés. A Nemzeti Filharmonikusok a 2022/23. évadra szóló jegyeinek és bérleteinek árusítását július 1-től kezdi meg az online felületeken és személyesen a jegyirodákban. A teljes programkínálat, a jegyek és bérletek árai a https://www.filharmonikusok.hu/a-2022-2023-as-evad-berletei/ linken érhető el. 

Forrás: Nemzeti Filharmonikusok