Ikonikus művészek, különleges környezet, felejthetetlen pillanatok: közel 200 programmal készül a nyárra a Kultkikötő legénysége!

2022-ben is izgalmas repertoárral várja a nézőket a Balaton legnagyobb szabadtéri színházi fesztiválja, a Kultkikötő. A fellépők sorában Mácsai Pál, Oláh Ibolya, Hobo, Dés László, Kiss Tibi, Pokorny Lia, Grecsó Krisztián, Szabó Győző és Rezes Judit mellett ott találjuk többek között a Budapest Bárt, Bangó Margitot és a Swing a’ la Django zenekart, illetve a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatát is.

A Kultkikötő július 1. és augusztus 28. között immár hat településen fogadja a közönséget koncertekkel, zenés és prózai színházi előadásokkal, kiállításokkal, valamint gyerekeknek szóló produkciókkal. Földvár, Szárszó, Boglár, Fenyves és Badacsonytomaj mellett egy új helyszínen, az alsóörsi AMFIBAN is színes programkínálat várja az érdeklődőket, egészen egyedi környezetben, egy egykori kőfejtőben kialakított, ókori amfiteátrumokat idéző nézőtérrel, ahonnan a Balaton víztükrére is rálátni. 

2022-ben már hat Balaton-parti helyszínen várja nézőit a Kultkikötő

„Az indulástól kezdve a minőségi kikapcsolódás lehetőségének megteremtését és népszerűsítését tűztük ki magunk elé fő célul, melyhez a díszletet Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton biztosítja. A Kultkikötő legénysége – akárcsak 2006 óta minden évben – idén is mindent megtett azért, hogy emlékezetes produkciókat csempésszen a nyári balatoni estékbe” – mondta Nagy Viktor alapító igazgató. 

A Kultkikötő nyitóhétvégéje igazán izgalmas programmal várja a nézőket: a szárszói Csukás Színházba július 2-án Oláh Ibolya érkezik egy felejthetetlen koncertszínházi produkcióval, a balatonboglári kulturális központ szabadtéri színpadán pedig a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata várja a nézőket a Kartonpapa című előadással. Az északi part sem marad program nélkül: az alsóörsi AMFIBAN július 2-án A GRUND – vígszínházi fiúzenekar csap a húrok közé.   

A színházi repertoár idén is sokszínű: éppúgy tartalmaz nagyszínpadi előadást, mint néhány szereplős kamaradarabot, zenés színházi produkciót vagy éppen monodrámát. A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a József Attila Színház társulata mellett színpadra lép többek között Szinetár Dóra és Makranczi Zalán, Rezes Judit és Szabó Győző, Gyabronka József, Pokorny Lia, Scherer Péter, Gálvölgyi János és Benedek Miklós. Különleges zenés irodalmi pódiumesttel érkezik a Kultkikötőbe Beck Zoli és Grecsó Krisztián. Földes László Hobo József Attila-estjét és Oláh Ibolya színházkoncertjét is megtekintheti a balatoni közönség, Mácsai Pál és Lukács Miklós cimbalomművész pedig Örkény István egyperceseit tolmácsolja, nem mindennapi formában.

Az előadások mellett zenei produkciók is várják a nézőket mind a hat helyszínen: a Budapest Bár, Bangó Margit és a Swing à la Django, a Kiss Tibi nevével fémjelzett Aranyakkord, A GRUND – vígszínházi fiúzenekar, az Ivan & The Parazol, a Balaton Zenekar, Török Ádám és a Mini, valamint Mező Misi koncertjeire válthat jegyet a közönség. Dés László meghitt hangulatú, egyzongorás esttel érkezik a Balaton partjára, a Kultkikötő születésnapján, július 14-én pedig a svájci Fischermanns Orchestra ad koncertet Földváron.

A hagyományokhoz hűen 2022-ben is izgalmas kiállítások egészítik ki a színházi és zenei repertoárt. A festői környezetű balatonboglári Vörös és Kék kápolnában egész nyáron kortárs magyar művészek alkotásait tekinthetik meg a látogatók. Június 17. és július 9. között Szőke György festőművész és Deák Németh Mária grafikusművész kiállítása látható, július 15. és augusztus 13. között Radák Eszter festőművész és egykori tanítványai, Szlávik Barbara és Kaszás Konrád művei töltik be a kápolnák falait. Augusztus 19. és szeptember 15. között pedig Várhelyi Tímea és Szüts Miklós festőművészek alkotásai várják az érdeklődőket a Kápolnatárlatok keretében. A borkultúra jeles regionális képviselőinek bemutatásával idén is szeretnénk még magasabbra emeli a Balaton borrégió kiemelkedő borainak dicsfényét: boglári nézőink négy kitűnő borászat borait kóstolhatják meg az esti előadások előtt. 

Természetesen a Kultkikötő 2022-ben sem feledkezik meg a legkisebbekről! Bábelőadások, színházi produkciók, koncertek és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket, akik nemcsak Süsü, Boribon, Kippkopp és Pom Pom történetével ismerkedhetnek meg, hanem együtt énekelhetnek Gryllus Vilmossal és a Rutkai Bori Bandával is. 

Forrás: Kultkikötő