Gördülő e-csodák a Várkert Bazárban

Szeretünk vezetni, imádjuk a gépcsodákat, amiket kezes bárányként hozhatunk mozgásba, hogy kiélvezzük, ahogyan feldübörög alattunk a motor ereje. Csakhogy mint minden szenvedélynek, ennek is kiderültek a hátulütői: a károsanyag kibocsátással sokáig senki sem törődött. De mi is a választék és milyen lehetőségek nyílnak előttünk az e-mobilitásban? Erre keressük a választ a Szédületes Tudományban szakértőkkel és Gundel Takács Gábor műsorvezetővel a Várkert Bazár szabadtéri helyszínén június 27-én.

Bazsó Gábor és Gréta

Az E-mobilitás – Tesla-csodáktól az önjáró traktorig című eseményen izgalmas beszélgetések és a közönség interaktív bevonása mellett tárulnak fel a tudomány és technológia legfrissebb eredményei, hogy minden kérdésre válasz születhessen. Az idén tavasszal indult sorozat harmadik estje a zöld gondolat jegyében mozdul ki a szabadba: a Várkert Bazár Öntőház udvarán elektromos járművek sora várja a bemutatkozást és fedi fel titkait. Megtudhatjuk azt is, miként lett Magyarország akkumulátor nagyhatalom az elmúlt években.

Gréta

Vendégünk lesz a népszerű autós szakértő, Bazsó Gábor Karotta, akiről sokan tudják, hogy évtizedek óta elhivatott tesztelője mindennek, ami belső égésű motorral rendelkezik. De számára is eljött a pillanat, amikor ráébredt, hogy nem feltétlenül a kipufogógáz az autózás jövője, így a rá jellemző energiával kezdett megoldást keresni a dilemmára. Barátaival vágott bele a projektbe, melynek során egy kiszolgált Porschéből villanyautó épül. Ő Gréta, amely úgy alakul át környezettudatos autóvá, hogy közben a vezetés kézzel fogható izgalmáról se kelljen lemondani: beépített akkumulátora mellett továbbra is rendelkezik kézi váltóval és a pedálok élményét is megőrizte. Hogyan született meg és hogyan néz ki élőben? Bazsó mindent elmesél majd.

Gréta

Az elektromos mozgócsodák témájában jártas szakértők pedig mindent elárulnak arról, hol tart jelenleg az e-mobilitás hazánkban és a nagyvilágban. Bemutatkozik a Műegyetem e-mobilitási kutatócsoportja: Dr. Zöldy Máté tudományos főmunkatárs avat be, milyen izgalmas projekteken dolgoznak a leendő mérnökök. A világhírű Bosch meghökkentő elektromos megoldásairól beszél majd Dr. Szászi István regionális vezető. A minőségi abroncsok mellett hazánkban mesterséges intelligencia fejlesztéssel is foglalkozó Continental innovatív, jövőbemutató fejlesztéseit is szakértő tárja fel. És talán azt is megtudjuk, milyen tervezés zajlik kormányzati háttérrel, hogy gazdasági-technológiai szempontból a világ élvonalába kerüljünk. De mindez természetesen nem tudományos kerekasztal formájában kerül a közönség elé, hiszen Gundel Takács Gábor műsorvezető személye a garancia, hogy élvezetes és izgalmakkal teli műsor elé nézünk.

Gundel Takács Gábor

A publikum pedig ezúttal nemcsak Grétával és társaival ismerkedhet meg, de kérdezhet is a szakértőktől. Így talán az este végére az is kiderül, hogy mi mennyire vagyunk elkötelezettek az e-mobilitás környezetkímélő megoldásai iránt.

További információk: www.varkertbazar.hu  

www.facebook.com/varkertbazar

Forrás: Várkert Bazár